NEUGODAN ZNAK

Zbog ovoga spužvica za pranje posuđa ima čudan miris

18.11.2014 u 10:06

Bionic
Reading

Ako ste primijetili da spužvica za pranje posuđa ima čudan i neugodan miris, to je zapravo znak da je prepuna bakterija

Tijekom čišćenja spužvicom obrisat ćete puno kutaka i površina, a to znači da će neki od organizama ostati u njoj', objasnio je dr. Philip Tierno, klinički profesor za mikrobiologiju odjela na sveučilištu NYU Langone i autor knjige 'Tajni život mikroba'.

I dok perete posuđe ili brišete radne površine, ostaci hrane savršeno će popuniti one sitne rupice u spužvici. To se događa čak i kada perete sudoper pa spužvicom kupite ostatke prljavštine. Za vrijeme dok je spužvica mokra bakterije se razmnožavaju iznenađujuće visokom stopom svakih dvadesetak minuta.

Huffington Post prenosi da su i daske za rezanje prepune bakterija poput salmonele, posebno kada režemo meso. No niti vegetarijanci nisu pošteđeni opasnosti jer neke namirnice mogu prenijeti E.coli

Tierno dodaje da spužvicama uopće ne peremo posuđe kako bismo trebali jer unatoč toploj vodi i deterdžentu bakterije ne budu uništene.

Znat ćete da je spužvica prljava nakon što je koristite neko vrijeme i po onom groznom mirisu, znaku da je prepuna bakterija jer zbog njih i ima neugodan miris.

Da biste je pravilno očistili, treba je oprati u sredstvu koje sadrži klor. Pomiješajte ga s vodom i ostavite spužvicu u otopini do minute jer će klor ubiti sve mikroorganizme koji se razvijaju.

Nakon dezinfekcije spužvicu obavezno ostavite na prozračnom mjestu da se osuši kao oblik prevencije. Također je možete prokuhati u zdjeli vode u mikrovalnoj pećnici, a neki se pouzdaju u pranje u perilici posuđa.