TRIKOVI KOJI POMAŽU

Zbogom zapetljanim pramenovima: Evo kako lako raščešljati kosu

24.08.2024 u 16:00

Bionic
Reading

Raščešljavanje kose katkad vam se čini poput nemoguće misije? Evo kako možete riješiti ovaj frustrirajući problem koji vas ujutro dok ste u žurbi može baš iznervirati

Određeni tipovi kose skloniji su petljanju, a u tome prednjači suha kosa s ispucanim vrhovima jer je kutikula u tom slučaju otvorena i dlačice se lako prilijepe jedna za drugu.

Kovrčava i valovita kosa također su sklonije ovoj pojavi, a čak i ako imate malo zapetljanih čvorova - ako ništa ne poduzmete, mogu brzo postati sve veći.

Kosu je naravno najlakše raščešljati kada je zdrava i hidratizirana. Ovo je pravilo broj jedan ako želite da se ne petlja. I dobar je savjet da prilikom pranja kose uvijek koristite regenerator koji nakon nanošenja šampona ponovno zatvara sloj kutikule, što kosu čini glatkijom.

JULIANNE MOORE

U sivom odijelu i najpoželjnijoj obući crvenokosa glumica osvaja nevjerojatnim stilom

Pogledaj galeriju

Petljanje kose mogu uzrokovati i npr. pogrešni proizvodi za njegu ili stiliziranje, korištenje uređaja za oblikovanje na previsokim temperaturama, previše ispucanih vrhova...

Ipak, ne brinite, evo kako ćete korak po korak uspjeti riješiti ovaj problem:

1. Prvo nježno raspetljajte kosu prstima

Mnogi su uvjereni da ovaj problem mogu riješiti revnim četkanjem četkom. Međutim to zapravo može biti kontraproduktivno i dodatno zapetljati kosu. Stoga prvo prstima razmrsite pojedinačne čvorove i pokušajte nježno razdvojiti kosu prstima. Nemojte je vezivati u rep ili punđu kako se ne bi ponovno zapetljala.

KORISNI TRIKOVI

Evo kako možete spriječiti zapetljavanje kose:

Zapetljavanje kose može se spriječiti, ili barem smanjiti, pravilnom njegom i dobrom tehnikom oblikovanja.

Nekoliko korisnih savjeta koje vrijedi primijeniti:

Osigurajte kosi dosta vlage.

Prije pranja uvijek se počešljajte.

Ne trljajte kosu prilikom sušenja, već je pažljivo zamotajte u ručnik, a ako možete, najbolje je pustiti ju da se osuši na zraku.

Četkajte kosu svaki dan, posebno prije spavanja i prije pranja. Uvijek je češljajte od korijena prema vrhovima. I za to koristite četke od prirodne dlake ili češalj sa širokim zupcima.

Spavajte na svilenom jastuku jer to manje isušuje kosu.

Spletite je u pletenicu kad idete na spavanje jer se tako manje oštećuje.

Nemojte nikad ići u krevet s mokrom kosom jer je to može još više zapetljati.

Izbjegavajte korištenje uređaja za oblikovanje na previsokim temperaturama.

Nanesite ulje za kosu na vrhove kako biste spriječili petljanje.

2. Raščešljavanje prije pranja

Prije pranja kosu je dobro raščešljati. Pažljivo češljajte, bez grubog potezanja, uz pomoć četke od prirodnih materijala ili češlja s razmaknutim zupcima.

3. Pravilno operite kosu

Kosa koja se teško raščešljava mora se njegovati regeneratorom kako bi je omekšao i nahranio te da bi se lakše češljala.

4. Nemojte češljati kosu kada je mokra

Mokra kosa je elastičnija od suhe i lakše se kida i oštećuje. Pogotovo ako vam je zapetljana, ne smijete je češljati mokru. Samo je malo formirajte prstima i zatim ostavite da se osuši.

5. Počešljajte kosu kada je suha

Tek kada je kosa potpuno suha, raščešljajte je. Bitno je i da ne nikad počnete s češljanjem na vrhu glave, već raščešljavajte odozdo prema gore, i to malo-pomalo, kako bi se bolje razdvojila.

Dodatni savjet: Dobro je nanijeti regenerator koji se ne ispire na ručnikom osušenu ili potpuno suhu kosu, što je čini lakšom za raščešljavanje.