Sve što ljeti trebamo je brz i ukusan obrok koji će nas poštedjeti dugotrajnog stajanja pored ugrijanog štednjaka ili vruće pećnice. Osvježavajuće salate najčešći su odabir, a evo kako ih učiniti zanimljivijima
Bez obzira jeste li ili niste velik ljubitelj salata, kombinacija zasitnih ali i osvježavajućih namirnica osvojit će vas na prvu u ove vruće ljetne dane. Od ribljih, mesnih, povrtnih, izbora je zaista mnogo, a najbitnije je da će vam skratiti vrijeme provedeno kraj vrućeg štednjaka.
1. Salata s tunom i kus kusom
Sastojci:
- 100 gr kus kusa
- 1 šalica vruće vode
- konzerva tune
- 1 paprika
- pola glavice luka
- limun, sol i papar
- maslinovo ulje
- cherry rajčice
- bosiljak i vlasac po želji
Priprema:
Kus kus preliti vrućom vodom i pustiti da stoji pet minuta da upije tekućina, povrće oprati i narezati na komadiće, a tunu vilicom usitniti u manje komadiće. Sve skupa pomiješati s kus kusom, začiniti maslinovim uljem, limunovim sokom soli i paprom te vlascem i bosiljkom po želji i ukusu
2. Salata s inćunima
Sastojci:
- rukola
- cherry rajčice
- usoljeni inćuni
- kapari
- kuhano jaje
- maslinovo ulje
- Aceto Balsamico
Priprema:
Rukolu operite, posušite pa lijepo servirajte u posudu, rajčice nasjeckajte pa dodajte na rukolu. U ovom trenutku dodajte maslinovo ulje i balzamični ocat te promiješajte. Izvadite inćune te ih po potrebi usitnite na manje komade, jaje razrežite pa sve dodajte u zdjelu.
3. Salata od piletine
- file piletine
- zelena salata
- svježi krastavci
- cherry rajčica
- masline
- feta sir
- kukuruz
- sol, ulje i ocat
Priprema:
File narežite tanko na nekoliko šnita te ga ispecite na tavi na naglo ili u grill tosteru na za to predviđenom programu. Salatu očistite i posložite u zdjelu, nasjeckajte rajčice i krastavce, procijedite konzervirani kukuruz. Sve skupa dodajte u zdjelu, a jednom kada je piletina gotova narežite je na komadiće te dodajte ostalim sastojcima. Začinite solju, uljem i octom te na kraju na vrh dodajte feta sir razmrvljen na komadiće.
4. Salata s radičem i narančom
Sastojci:
- radič
- naranča
- rikola i baby špinat
- avokado
- bučine sjemenke
- maslinovo ulje
- med, vinski ocat
- sol i papar
Priprema:
Očistite salate te ih posložite u zdjeli za serviranje, potom narežite avokado i naranče na kriške te kratko na tavi prepecite bučine sjemenke. Sve skupa dodajte salati, a dresing napravite miješajući u posebnoj zdjelici. Žlici ulja dodajte soli, papra te ulja i vinskog octa po želji. Sve skupa promiješate pa prelijte salatu.