Bešamel umak omiljen je sastojak za mnoge recepte poput lazanja ili ostalih jela s tjesteninom, ali mnogima ne uspijeva, bez obzira što ima tek tri sastojka
Dobar bešamel umak sastoji se od jedne žlice brašna i maslaca i šalice mlijeka. Želite li napraviti ukusan i glatki bešamel umak bez grudica, slijedite korake kulinarskih stručnjaka s Taste.com
Za početak zagrijte mlijeko jer će to pomoći da se brašno lakše rastopi i stopi s umakom. Želite li malo jači okus, u mlijeko možete dodati začine ili luk.
Mlijeko zagrijavajte na srednje jakoj vatri. U posebnoj posudi rastopite maslac i zatim dodajte brašno. Miješajte dok se sve ne stopi pa maknite s vatre. Polako dodajte toplo mlijeko i miješajte cijelo vrijeme postupka.
Vratite lonac na vatru i miješajte još neko vrijeme prije nego se sve poveže u glatku smjesu bez grudica.