Iako vam se čini kao sjajna ideja zamrznuti obični jogurt, krastavce ili ostatak ukusne salate od tunjevine, radije to ipak nemojte
Nisu sve namirnice dobre za skladištenje u zamrzivaču! Naime, određene namirnice mogu razviti određene vrste bakterije dok će druga hrana nakon odmrzavanja postati neukusna i izgubiti okus.
U duboko zamrzavanje nikad nemojte stavljati nekuhanu tjesteninu i rižu, artičoke, patlidžan, žitne pahuljice, krumpir (osim pirea), zelenu salatu, gazirane napitke, klice i pivo, a idealna temperatura zamrzavanja je minus 18 stupnjeva Celzijusovih.
Ponovno zamrzavanje odmrznute hrane može biti opasno za zdravlje jer se bakterije tako brže razmnožavaju. Ipak, odmrznutu hranu možete ponovno zamrznuti ako je prije toga skuhate.
Evo popisa hrane koju nikad ne bi trebalo nikad zamrzavati:
Svježa jaja ili umaci koji sadržavaju jaja poput majoneze u zamrzavanju će izgubiti svoju strukturu.
Kuhana jaja nakon odmrzavanja postat će previše gumena.
Povrće s visokim sadržajem vode, kao što su zelena salata, krastavac, grah, rotkvica…
Začinske biljke kao što je peršin ili bosiljak dobro su za uklapanje u jela, ali nakon odmrzavanja neće izgledati lijepo kao dekoracije.
UKUSNA I NAKON ODMRZAVANJE
Evo koja je hrana koja idealna za zamrzavanje
Maslac i margarin mogu biti zamrznuti tri mjeseca.
Mlijeko može biti zamrznuto oko mjesec dana.
Kruh bez problema može biti zamrznut oko 3 mjeseca.
Kuhana hrana poput juha ili variva se može bez problema zamrznuti.
Riba, pizza, kobasice, plodovi mora, pljeskavice, burgeri…
Obični jogurt, nemasni sir ili svježi sir neće biti ukusni ukoliko ih zamrznete.
Pržena hrana: Duboko zamrzavanje će razvodniti hrskavu koricu pa će postati gnjecava i neukusna.
Avokado je vrlo osjetljiv pa će dubokim zamrzavanjem izgubiti svoju teksturu.
Kuhana tjestenina: Zamrzavanjem će se uništiti i okus i tekstura tjestenine koja će postati gnjecava.