Pileći temeljac osnova je za mnoga ukusna jela, ali nije zgodno ako ga nemate pripremljenog unaprijed. Evo kako ga napraviti i pohraniti
U mnogim receptima za umake ili neka druga jela osnovni je sastojak pileći temeljac. Budući da u hladnjaku može stajati tjedan dana, a u zamrzivaču i do godinu dana, zgodno ga je imati unaprijed pripremljenog. HuffPost za sve početnike u kuhinji, ali i za one koji nisu točno znali, preporučuje ovaj recept za pileći temeljac. Uz malo povrća i pileće kosti, ovo ne može biti jednostavnije.
Oko kilogram pilećih kostiju poput hrbata
2 litre hladne vode
1 glavica luka, oguljena i narezana
1 srednja narezana mrkva
1 narezana stabljika celera
1 usitnjeni češanj češnjaka
Buketić peršina ili miks začina
Priprema:
Kosti očistite od masnoća i kože te isperite pod hladnom vodom. Zatim i stavite u lonac odgovarajuće veličine i stavite dvije litre vode.
Kada voda počne kipjeti, stvarat će se pjena koju treba maknuti žlicom, a vatra neka bude na srednjoj jačini.
Zatim dodajte sve nasjeckano povrće i kuhajte oko dva sata te mičite pjenu koja se stvara. Nakon što je temeljac kuhan, procijedite ga da ostane samo tekućina te natočite u bocu ili prigodnu posudu.
Tako spremljen temeljac u hladnjaku može stajati tjedan dana, a možete ga razdijeliti u više paketića i imati u zamrzivaču do godinu dana.