novost na tiktoku

Znate li što je 'fridgescaping'? Evo zašto ovaj trend može biti opasan po zdravlje

07.09.2024 u 17:42

Bionic
Reading

'Fridgescaping' je posljednji trend koji je zavladao mrežom TikTok, pri čemu fanovi serija poput 'Bridgerton' ukrašavaju svoje hladnjake po uzoru na estetiku viđenu na malim ekranima

Cvijeće i drugo bilje, na poseban način izloženo voće i povrće, ali i raznobojne svjetiljke - značajke su to novog TikTok trenda poznatog i kao 'Fridgerton'. No nije to jedini način ukrašavanja hladnjaka, postoje i meksička tema, začarana šuma i tema Noći vještica.

Međutim, koliko god sreće 'fridgescaping' može donijeti svojim vlasnicima, liječnici kažu da bi praksa ukrašavanja hladnjaka mogla biti opasna po zdravlje. Doktorica Maria Knobel rekla je da bi glavni problem mogao biti rizik od kontaminacije.

'Kada stavite dekoraciju u hladnjak, posebno ako ju je teško očistiti, zapravo kontaminirate njegovu unutrašnjost. Primjerice, dekoracije mogu na sebi imati bakterije ili plijesan, što može biti opasno ako dođe u doticaj s hranom', izjavila je Knobel.

Problem je i regulacija temperature: 'Postavljanje ukrasa u hladnjak može spriječiti protok zraka, što može dovesti do neželjenog rasta temperature i razvoja salmonele i escherichije coli', dodala je Knobel.

'Također, neke dekoracije napravljene su od materijala koji nisu zamišljeni za upotrebu u blizini hrane. Ako u hladnjaku otpuste kemikalije, može doći do otrovanja hrane, što je posebno opasno za djecu i trudnice', zaključila je Knobel.