Njezino visočanstvo, jabuka, i danas je u glavnoj ulozi u ovom receptu za jednu posebnu pitu. Zovu je francuska pita od jabuka ili nevidljiva pita i nešto je što jednostavno morate probati
Službeni, francuski naziv je Gâteau Invisible, a kod nas je poznata i kao francuska nevidljiva pita od jabuka. Tako je nazvana zbog jabuki narezanih na kriške toliko tanko da one 'nestaju' u tijestu.
Važno je napomenuti da što tanje narežete jabuke to će u kolaču biti više slojeva te će on biti i kompaktniji. Ova pita, osim što je jednostavna za pripremu (osim naravno rezanja jabuke na tanke kriške što neke umara), preukusna je i sočna jer je prepuna jabuka i ima minimalno tijesta.
Važno je napomenuti da kod posluživanja pita mora biti potpuno ohlađena, kako bi se mogla lijepo rezati.
Sastojci:
- 7-8 tvrdih i kiselih jabuka
- limunov sok
- 4 jaja
- 100 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 200 ml mlijeka
- 50 g maslaca
- 2 žličice praška za pecivo
- 160 g brašna
- cimet
Priprema:
Jabuke ogulite, maknite središnji dio s košticama i narežite na tanke kriške pa ostavite sa strane. Kako ne bi posmeđile dok 'čekaju' poprskajte ih limunovim sokom.
Umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok se ne zapjene, a potom polagano dodajte mlijeko, otopljeni maslac i cimet. Potom ubacite unaprijed pomiješano brašno s praškom za pecivo i dobro promiješajte, a potom u smjesu ubacite narezane jabuke.
Kriške jabuke potom slažete u pripremljenu posudu, u koju ste već stavili papir za pečenje, i slažite ih u jednakim slojevima dok jabuke ne budu malo ispod vrha. Pritisnite lopaticom kako bi se sve ravnomjerno rasporedilo i na vrh stavite 'najljepše kriške' koje ste ostavili sa strane.
Pecite na 180 stupnjeva oko sat vremena sve dok gornji sloj ne dobije zlatno-smeđu boju. Provjerite čačkalicom je li tijesto u sredini pečeno. Kolač ostavite da se dobro ohladi, a po želji možete posuti šećerom u prahu.
Kao što smo već rekli, potrebno je da se pita u potpunosti ohladi prije serviranja.