PEDALIRANJE

Matulji su zapakirali bicikle u sjajan turistički proizvod: Provozali smo se rutama kvarnerskog zaleđa

18.05.2024 u 07:39

Bionic
Reading

Bili smo na dojmljivoj promociji interpretacijske vožnje električnim biciklima te smo tako upoznali Matulje na bike rutama s pričom. Obišli smo zaleđe Kvarnera s puno vrijednih ljudi, a i čuli ponešto o turbulentnoj povijesti ovog kraja. Sve je to odlična pozivnica cikloturistima za posjet i gastronomsko istraživanje Matulja

Prepoznatljiv znak Matulja te njihove kvalitete i izvornosti usluga je Matuljicious, odnosno reklo bi se Matuljišs. To je brend i garancija izvrsnosti, a obuhvaća gastronomiju, edukaciju i outdoor aktivnosti. Ali brend Matulja je i cikloturizam, pa se interpretacijskim vožnjama biciklima gosti i domaći ljudi upoznaju s običajima i tradicijom, lijepom prirodom, vide i osjete kako se nekada ondje radilo i živjelo i, naravno, što se jelo. Ovo je zaista vrijedan proizvod koji je postavio bike turizam u Matuljima na vrlo visoku ljestvicu i u tome će ga biti teško dostići.

Meni osobno najbolja ruta, ali i bike priča je staza 'One su hodile', po kojoj smo i mi krenuli na upoznavanje Matulja. Kada su prvi turisti stigli u Opatiju, polovicom 19. stoljeća, gosti su trebali svježe mlijeko i donosile su ga žene daleko iz zaleđa pješke na more. Mljekaricama u čast, biciklom se prođe tek djelić onog što su one prešle u svom životu. Jedna bi mljekarica noseći mlijeko tako prošla zemaljsku kuglu preko Ekvatora pješice i napravila više od 40 tisuća kilometara. Ustajale su u četiri sata ujutro, prije sedam bile u Opatiji, a u deset sati već su bile u jednom od sela matuljskog kraja, ovisno odakle su krenule. I na biciklu je to bilo malo teško, a tek mljekaricama, koje imaju i svoj spomenik na ruti.

Pedaliranje: Matulji Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

Nastavljamo matuljskim putima i upoznajemo ostale interpretacijske vožnje, tj. staze: Zvonejske njivi i Lisinu, Tramontanu, Mune i Žejane, Antičke utvrde matujskog zaleđa, Uz Rapalsku granicu, Skrivene bisere prošlosti i dr. Za sve vožnje predviđene su odlične degustacije domaćih proizvoda, vina i piva, posjeti OPG-ima, stancijama i konobama. I naravno, priča i upoznavanje s tim krajem uz pun doživljaj.

Tako na ruti Mune i Žejane možete čuti žejanski jezik, a zvuči kao kao retroromanski, vidjeti zanimljivo selo Mune, a tu su i poznati zvončari koje svi znamo s karnevala. Atrakcija Zvonejske njivi spomenik je ljudskom radu i ujedno zaštićeni krajolik kojim prolaze biciklisti. Puno ima vožnje po makadamu i sing trailu, sve to u atraktivnom planinskom kraju, po beskraju.

Na interpretacijskim vožnjama obavezno se dolazi do planinarskog doma na Lisini (710 m). Turom Uz Rapalsku granicu mogu se obići bunkeri, a saznajemo da je ukupno osmišljeno devet tematskih cjelina te će ove godine biti dodane još dvije. Obilaze se i zaboravljeni gradovi, za koje se donedavno nije ni znalo da postoje. Sve rute su prilagođene posjetiteljima i gostima, duge su oko 25 - 30 kilometara, uglavnom brdske vožnje, ali uz e-bicikle i malo vještine sve ih mogu savladati i rekreativci. Uz puno edukativnih točki, ima i puno odmora te okrepe i obilaska lokalnih proizvođača i pružatelja usluga u turizmu.

Gastro atrakcije okolice Matulja Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

Agroturizam Villa Plasa je seosko imanje koje nije jednostavno pronaći, nema ga ni na društvenim mrežama, ni na Googleu, a do sela Zaluki, u kojem se nalazi, najlakše je doći biciklom. Ana Kos iz Rukavca predstavlja turistima na biciklu svoje proizvode od meda uz neizostavnu degustaciju. Elvio Kalčić i pivovara Morčić obavezna su pak stanka u bike vožnjama uz pivu s pričom. Tu je i vinar Frano Ružić, kojeg smo sreli u vinogradu te popričali uz čašu vrhunskog šampanjca, nastalog na bazi jedinstvene sorte vina koja raste samo u Zvoneću. Jedna od gastro točki koja se posjećuje je i Stancija Kovačići, omiljeno mjesto za jelo mnogih turista, pa i onih na biciklu.

Naši vodiči Denis Memagić i Alfred Šaina dio su velikog promotorskog bike tima tog kraja. Za sudjelovanje u interpretacijskim bike vožnjama možete se javiti u Turističku zajednicu Matulji, a postale su traženi turistički proizvod, iza kojeg su stale i Hrvatska turistička zajednica i TZ Kvarnera.

Od Marijane Kalčić iz Turističke zajednice Matulji saznajemo da se ove godine vođene bike ture održavaju svake srijede počevši od 5. lipnja pa sve do 25. rujna. Počinju u 16 sati i završavaju u 20 sati. Cijena je 20 eura po osobi, a sufinanciraju ih HTZ i TZ Kvarnera te uključuju vodiča, tehničku pratnju, električni bicikl, dvije degustacije u OPG-ovima i zajednički degustacijski meni u jednom od ugostiteljskih objekata. Prijave su obavezne na e-mail tzmatulji@tzmatulji.hr. Postoji mogućnost, prema prethodnoj najavi, organizacije posebnih izleta, ovisno o izboru vožnje, degustacije, ručka...

Inače, u Matuljima uskoro počinje i manifestacija Matuljske ljetne večeri - Tramontana će vas ofriškat u Amfiteatru, danas nezaobilaznom mjestu za kulturna zbivanja, u kojima i publika i izvođači uživaju, a tramontana, vjetar po kojem smo posebni, doprinosi svakoj izvedbi.

Daje dašak toliko potrebne ljetne svježine, ali i ugode koja garantira guštanje u priredbama u samom centru Matulja. Ljetne večeri počinju 8. lipnja, a sve je u znaku i gastro ponude svih ugostiteljskih objekata: Stancija nudi sve autohtono i kreativno, Villa Plasa u Zalukima je prvi agroturizam u PGŽ-u, Mala riba nudi ribu iz vlastitog ulova, a i druge autohtone oštarije kuhaju onako kako su kuhale naše none (Fiorin, Stara pošta, Carpe Diem). Za piće su tu jarbola - jedinstvena sorta vina - i proizvodi craft pivovare Morčić. Sve to održava se pod brendom Matuljicious/Matuljišs i s motom 'Za prsti polizat, pomalo da se dugo zajde!'.