pedaliranje

Znate li za biciklističke ture Zagorjem s vodičem? Doživjeli smo potpuno novo iskustvo

06.10.2024 u 12:26

Bionic
Reading

U očekivanju ljepših i toplijih jesenskih dana, zavirili smo u dio Zagorja te obišli njegove ljepote. Vidikovci, muzeji, toplice, aleje, brežuljci i lijepe turističke cestice, pogodne za vožnju, pravi su mamac za još jedno živopisno jesensko pedaliranje. A u pratnji vodiča i vođenu turu bilo je to potpuno novo iskustvo s bicikla

Biser Zagorja živopisan je kraj oko Tuhelja, Klanjca i Velikog Trgovišća. U pravom zagorskom štihu, sve oko mene su kleti, vinogradi i pogledi. Beskrajni puteljci idealni su za vožnju, a rijetko gdje teren je tako valovit, s ne prevelikim brdima, pogodnima za električni bicikl. Zadržavanje istog ritma, bez velikog usporavanja, e-bike daje laku upravljivost, a ta lakoća vožnje omogućuje onda ugodu u kretanju i turistima na dva kotača, kao i više vremena za upoznavanje s destinacijom, ljudima, povijesnim vrijednostima i atrakcijama.

Turistički vodič i biciklist Ivica Premrl, koji često vodi cikloturiste po Zagorju i veliki je promotor vožnji po zagorskim bregima, odveo me do nekih slikovitih i skrivenih mjesta te pokazao odlične bike staze, rute i poveznice s javnim cestama. S nekim u društvu ili s vodičem uvijek je ljepše. Tako sam čuo i naučio nešto novo i nešto posebno doživio. Vozeći dvadeset kilometara, prošao sam skoro 'pola' Zagorja, ali uz bike story bilo je to nešto posebno. Na najbolji mogući način prošao sam kroz dio povijesti, posjetio vinariju te zavirio u muzej i neke od toplica.

Tu je i atrakcija, drvena instalacija Oči Zagorja, a postavljena je na više lokacija s kojih se vidi sve što ste prošli, čak i više od toga. U malenoj Pristavi pokraj Tuhelja, u Klanjcu kod Lovačkog doma te na vidikovcu blizu Trgovišća osvanule su zaista originalne oči, kroz koje bi rado svi pogledali. Obavezan je i posjet Aleji velikana Hrvatskog zagorja, gdje su se u lijepom parku našli Gubec, Tito, Tuđman, Gaj, ljudi koji su obilježili hrvatsku povijest. To je još jedan lijep prostor za boravak u prirodi smješten u malom Dubrovčanu podno Velike Erpenje. Ujedno je prilika da se upoznate s našom poviješću i družite s mnogim poznatim Zagorcima, ali i Zagorkama poput Marije Jurić Zagorke, Justine Mihanović, Veronike Desinićke itd.

  • +3
Zagorje i Veliko Trgovišće Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

Pedalom u prošlost

Nikada se do sada nisam toliko naslušao priča, pa i naučio puno toga, kao na pedaliranju po Zagorju. Moj vodič Premrl jako dobro zna da su buđenje emocija i doživljaji na prvom mjestu. Svi vole, pa i turisti na dva kotača, čuti, vidjeti, osjetiti, probati nešto novo, pa nam svakom zavoju natukne neku dogodovštinu iz feudalnog doba. Sada dobro znam da je špan bio upravitelj feudalnog posjeda, a vincilir je bio današnji vinar ili stručnjak za vino, upravitelj proizvodnje i čuvanja vina. Obitelj Galjuf je bila pak tzv. niže plemstvo, kojoj je grof dao dio imanja i zemlju, pa i manju kuću.

Tako je polako malo-pomalo zemlja prelazila u ruke tih Galjufa i nije bila više samo grofovski privilegij. Ako ste mislili da Galjuf nema svoj spomenik, varate se, samo malo promatrajte kod neke slatke kurije ili u nekom dvorištu i vidjet ćete njegov lik ili figuru. Krenete li na zagorsku avanturu bajkom, naići ćete i na kasnu berbu grožđa, ali i čuti zvuk traktora ili kombajna koji beru kukuruz. Uz malo sreće ubrat ćete i pokoji vrganj, kojih ove kišne jeseni ima baš puno. Šumske staze i makadami malo su natopljeni, no kada dođe sunce, brzo su pogodni za vožnju. Zato ima dosta asfaltnih putova koji nisu prometni, a Zagorje i baš područje oko Velikog Trgovišća prošarani su malim cestama koje povezuje zaseoke, često su vrlo idilična i zaboravljena mjesta koja svakako treba obići.

Želite li ići samostalno, prilika će još biti pregršt, a oni koji vole vođene i organizirane bike izlete imaju priliku za to već sredinom listopada. Naime Općina Veliko Trgovišće i Turistička zajednica Biser Zagorja pozivaju na sudjelovanje u biciklijadi 'Jesenski doživljaj bisera Zagorja na biciklu po Velikom Trgovišću i okolici' već naredne subote, a start je u 10 sati na prostoru parkirališta kod Osnovne škole. Ovaj biciklistički doživljaj idealna je prilika da upoznate kulturno i povijesno te prirodno bogatstvo ovog dijela Zagorja.

Obiteljska i rekreativna ruta

Očekuju vas obiteljska ruta u dužini od devet kilometara, s manjim usponom, te dulja i malo teža rekreativna ruta, duga 21 kilometar, s tristotinjak metara ukupnog uspona. I jedna i druga bit će dobar odabir, točnije prema vlastitim afinitetima i mogućnostima. U svakom slučaju, pružit će puno pedaliranja i aktivnosti na otvorenom. Rute se prelaze uz pratnju vodiča, pratećeg vozila i sl. Prva postaja na kojoj će se zaustaviti je Spomen-škola dr. Franje Tuđmana, uz razgledavanje i upoznavanje tog lokaliteta u organizaciji Zaklade hrvatskog državnog zavjeta.

Nakon posjeta staroj školi rute se razdvajaju. Obiteljska se nastavlja kroz mjesto Domahovo, gdje će biti organiziran odmor uz druženje djece s domaćim životinjama i upoznavanje s proizvodnjom ekološkog povrća i voća. Rekreativna ruta ide kroz mjesto Družilovec, a slijedi uspon kroz Mrzlo Polje i dolazak na vidikovac Oči Zagorja, gdje će sudionike ugostiti Dragutin Bišćan i upoznati s načinom života na jednom od zagorskih brega. Nakon vidikovca slijedi spust u mjesto Vižovlje i posjet Vinariji Vuk uz degustaciju vina.

U centru Vižovlja predstavit će sudionicima biciklijade skulpturu trpećeg Isusa i povijest plemićke obitelji Galjuf, koja je 200 godina obitavala u ovom mjestu, za što se vežu mnoge, na zanimljiv način interpretirane priče. Obiteljska i rekreativna ruta spojit će se na ulazu u Veliko Trgovišće, kod rodne kuće Franje Tuđmana, gdje će također biti organizirano razgledavanje u organizaciji Zaklade hrvatskog državnog zavjeta.

Slijedi zajednička vožnja do mjesta polaska, gdje je za sve sudionike osiguran ručak. Svi oni koji sudjeluju u biciklijadi dužni su poštovati prometna pravila i propise, što je uobičajena preporuka za svaku vožnju biciklom. Biciklijada je osmišljena kao lagana vožnja, no preporuka je mtb bicikl, pogotovo za vožnje po Zagorju. Kotizacija za sudionike košta 10 eura, a moguć je i najam bicikala mtb te električnih bajkova, ali se treba najaviti putem e-pošte.