kultna uspješnica

Je li uspjeh serije 'Prijatelji' bio slučajan? Jennifer Aniston zapravo je uletjela kao zamjena

19.09.2024 u 15:03

Bionic
Reading

Rijetko koja serija, posebice sitcom, se može pohvaliti takvim uspjehom kao serija 'Prijatelji'. Trideset godina nakon izlaska prve epizode, serija je i dalje ludo popularna, a fore i dalje smiješne. Premda mnogi tvrde da ista serija s istim forama danas ne bi bila tako dobro prihvaćena, ova je kultna uspješnica ispisala povijest humorističnih serija

Serija 'Prijatelji' jedna je od najuspješnijih i najpoznatijih serija svih vremena! Prva epizoda emitirana je 22. listopada 2022. godine, a sve što je uslijedilo jedna je od velikih i značajnih epizoda pop kulture svijeta. I dok su svijet potresale tragične vijesti kao što je veliki zemljotres u Kaliforniji ili primjerice rat na prostorima bivše Jugoslavije, svijet je dobio priliku upoznati i šest novih likova koji su ubrzo zaradili i status naših bliskih prijatelja, premda ih nikad nismo osobno upoznali.

Moć koja im je bila dodijeljena pretvorila ih je u najveće zvijezde devedesetih, a uspjeh serije gotovo da se dogodio preko noći.

Na svom vrhuncu serija je emitirana u čak 60 zemalja, a svaku epizodu gledalo je 22 milijuna gledatelja. Svi su bili opčinjeni sarkastičnim cimerima Chandlerom (kojeg je glumio Matthew Perry) i Joeyjem (Matt LeBlanc), zbunjenim Rossom (David Schwimmer), ovisnicom o čistoći Monicom (Courteney Cox), razmaženom Rachel (Jennifer Aniston) i šaljivom Phoebe (Lisa Kudrow).

Ovo su najljepše turske glumice današnjice Izvor: Društvene mreže / Autor: Montaža: Neven Bučević

Jennifer Aniston nije trebala glumiti u seriji

Iako je danas teško zamisliti da bi nekog od njih igrao neki drugi glumac, poznato je da je Aniston zapravo uletjela kao zamjena. Naime, Jane Sibbett, koja je glumila Rossovu bivšu ženu Carol, prvotno je trebala biti Rachel. Međutim, to se nije dogodilo jer je u to vrijeme bila trudna. Ipak, ni Aniston kao Rachel nije bio lak zadatak jer je glumica u to vrijeme glumila i u seriji 'Muddling Through', no serija, na sreću, nije zaživjela.

Zanimljivo je nadodati i kako je odabran Gunther! Naime, kultnu ulogu Gunthera, bariste Central Perka, nenadano je James Michael Tyler jer je bio jedini statist koji je znao rukovati aparatom za kavu na setu.

Što je utjecalo na uspjeh serije?

Uspjeh serije krio se u tome da su kreatori serije Marta Kauffman i David Crane, iako nisu bili uvjereni u uspjeh serije, velike odluke prepuštali i mlađim suradnicima u ranim 20-ima. Susret s mladim scenaristima unio je mladenački duh u seriju, ali i omogućio da u scenarij uđu i smiješni trenuci koji su često bili inspirirani njihovim iskustvima iz stvarnog života.

Primjerice, popularna scena u kojoj Joey oblači svu Chandlerovu odjeću i skače u njoj zapravo se temelji na šali koju je pisac Brian Boyle izveo s prijateljevim cimerom.

Na setu je također uvijek bila dobra atmosfera, što su potvrdili i glumci koji su gostovali u epizodama, kao što je primjerice George Clooney.

Svi su naporno radili kako bi serija ostala svježa i smiješna, a noćenja na setu su bila uobičajena: 'Svi smo bili tako mladi i, iskreno, nismo znali ništa bolje', rekao je Adam Chase, jedan od scenarista serije otkrivši kako je jedan od članova ekipe kao izazov pojeo konzervu graha od 2,3 kg za 3000 dolara koje je osoblje skupilo. Osim toga, jedan se od članova ekipe izvukao iz posla jer se s mačetom popeo na brdo obraslo grmljem izvan parcele Warner Brosa, dok je ostatak tima gledao kroz dalekozor.

Značajnije priče, poput Monicine i Chandlerove romanse, izazvale su razvučene rasprave dok su se razvijale. U početku je njihova veza trebala biti kratkotrajna, koja će trajati samo nekoliko epizoda. Međutim, kad je ekipa snimila otkriće Monice i Chandlera u zajedničkom krevetu tijekom Rossova vjenčanja u Londonu, reakcija publike bila je toliko neodoljiva da su odlučili od toga napraviti dugoročnu priču o pravoj ljubavi, a na odluku je utjecao i sam Matthew Perry. Iako su se glumci žalili na odluku tvrdeći da ima elemente incesta zbog bliskosti skupine prijatelja, na kraju se ipak ispostavilo da je donesena odluka ispravna.

Snimanja nisu uvijek baš bila tako zabavna

Prisjećajući se atmosfere sa snimanja, Chase je za The Guardian, otkrio kako je snimanje serije ponekad bilo i izazovno. Kao primjer je naveo nesreću koju je na snimanju doživio LeBlanc koji se poskliznuo i iščašio rame tijekom snimanja epizode 'Chair Fight'.

Kao najveću noćnu moru snimanja izdvojio je majmuna koji je glumio Rossovog ljubimca Marcela. Marcel, koji je zapravo bio ženka Katie, često bi se penjao na grede seta, a da se spusti su ga morali 'podmiriti' crvima.

Uspjeh serije vodio je i do goleme zarade zbog koje su glumci od relativno nepoznatih umjetnika postali i slavni, ali i brutalno bogati. Naime, časopis Forbes procjenjuje da su glumci od serije zaradili svaki po 136 milijuna dolara. Navodno je baš Schwimmer vodio kampanju za povećanje plaća kroz cijelu seriju, podigavši ​​njihove plaće s 22.500 dolara po epizodi u prvoj sezoni na milijun dolara za finale serije.

Jennifer Aniston Izvor: Profimedia / Autor: Frazer Harrison / Getty images / Profimedia