JON LANDAU

Još jedna tužna vijest stigla je iz Hollywooda: Preminuo producent 'Titanica' i 'Avatara'

07.07.2024 u 08:45

Bionic
Reading

Oscarom nagrađeni producent 'Titanica' i 'Avatara', koji je redatelju Jamesu Cameronu najviše i pomogao oživjeti njegove vizije, preminuo je u 63. godini života

Alan Bergman iz Disney Entertainmenta podijelio je sa svijetom tužnu vijest kako je Oscarom nagrađeni producent Jon Landau preminuo u 63. godini života. Sam uzrok smrti nije otkriven.

'Jon je bio vizionar čiji su izniman talent i strast oživjeli neke od najnezaboravnijih priča na velikom platnu. Njegov izvanredan doprinos filmskoj industriji ostavio je neizbrisiv trag i jako će nam nedostajati. Bio je legenda i uspješan producent, a uz to još bolja osoba i istinska sila prirode koja je inspirirala sve oko sebe', rekao je Bergman.

Prevare, škrtost i očaj: Ovo su skandali Davida i Victorije Beckham Izvor: Profimedia / Autor: Montaža: Neven Bučević

Jon Landau bio je uistinu legenda u filmskom svijetu koji je pomogao u stvaranju povijesti te davne 1997. s hitom 'Titanic', a koji je postao prvi film sa zaradom od milijardu dolara na svjetskim kino blagajnama. Taj rekord nadmašio je dvaput, 2009. s 'Avatarom' i 2022. s nastavkom 'Avatar 2'.

Landau je svoju karijeru započeo 80-ih godina prošlog stoljeća kao menadžer produkcije, postupno se uspinjući prema vrhu, da bi na kraju postao producent na epskom filmu Jamesa Camerona o povijesnoj katastrofi koju je doživio 'Titanic'. Film je na kraju dobio 14 nominacija za Oscara, a kući je ekipa otišla s njih čak 11, uključujući i onaj za najbolji film.

  • +3
Jon Landau Izvor: Profimedia / Autor: FREDERIC J. BROWN

'Ne mogu glumiti, ne mogu skladati i ne mogu raditi vizualne efekte. Valjda zato i produciram', izjavio je Landau dok je sa Cameronom primao nagradu.

Njihovo se partnerstvo nastavilo, a Landau je u međuvremenu postao i glavni izvršni direktor Cameronovog Lightstorm Entertainmenta.