karizmatična srpkinja

Konstrakta: 'Prošle su dvije godine, a za neke sam ostala 'umjetnica' ili 'eno je ona - biti zdrava'

07.06.2024 u 05:54

Bionic
Reading

Sve je spremno za ovogodišnje izdanje Ljeta u MSU, a otvorit će ga jedna od najposebnijih glazbenica u regiji i njen bend Zemlja gruva 7. lipnja na platou MSU-a u Zagrebu. Mnogi jedva čekaju vidjeti i čuti njezin energičan nastup te zapjevati pjesme 'Novo, bolje', 'In corpore sano', 'Nobl', 'Mekano', 'Nemam šamana'... Bio je to povod za kratki razgovor s njom

Ana Đurić Konstrakta već dugo i uspješno djeluje s bendom Zemlja gruva, a nakon sudjelovanja na Eurosongu 2022. godine čuo je za nju cijeli svijet. Karijera joj se nastavila u duhu Eurosonga, pa je i ove godine sudjelovala na Beoviziji s pjesmom 'Novo, bolje'. Ono što je hrvatsku publiku posebno oduševilo bilo je njezino čitanje bodova - kada je objavila da je srpski žiri dao Hrvatskoj maksimalan broj bodova, mahala je bijelim tabletićem, jednim od zaštitnih znakova Baby Lasagne.

Nakon Zagreba pred njom je ljetna festivalska turneja po regiji, a kulminirat će velikim koncertom u Beogradu 19. rujna u Sava centru.

Pjesmu 'In corpore sano' pjevalo je i staro i mlado, bili ste u svim regionalnim medijima, svi su htjeli fotografiju s vama i zvali vas na razne strane. Kakav je život u posteurovizijskom hypeu?

To je ono čuveno pitanje 'ima li života poslije hypea?' Prošle su dvije godine, za neke sam ostala 'umjetnica' ili 'eno je ona - biti zdrava', a neki su se zainteresirali i prate naš rad. Sve je došlo na neku realniju i primjereniju mjeru. Sve u svemu, dobro je.

Chic nijanse koje se nose ovog proljeća Izvor: Profimedia / Autor: Neven Bučević

Kako ste doživjeli osvajanje petog mjesta i dobivanje eurovizijske nagrade Marcel Bezençon u kategoriji za umjetnički nastup? Možete li sada, s vremenskim odmakom, objasniti kako se zapravo dogodila ta eksplozija?

Angažirala sam šamana, kupila amajlije i provela ritual i masovnu hipnozu. Šalu na stranu, nemam pojma što se dogodilo. Možda je bio pogodan trenutak, kad smo nakon korone bili malo spremniji da čujemo i vidimo i nešto izvan uobičajenih tokova, a prije nego što smo se vratili u staru brzinu i 'prenadraženost'.

U međuvremenu ste za film 'Čuvari formule' s Manjifikom snimili skladbu 'Put'. Koliko je drugačije stvarati glazbu za film i to s nekim koji je po glazbenom senzibilitetu drugačiji od vas?

Bili smo gosti u Manjifikovoj pjesmi. Dakle imala sam neki okvir kojem se trebalo prilagoditi, što glazbeno, što tematski. To je drugačije od onoga kako inače radim jer polazim od teksta, a ne od muzike. Nama je toliko lijepo i lagano bilo kod Manjifika u Domu slobode, u njegovom studiju, da bismo vrlo rado opet išli tamo.

Moramo se još malo vratiti na Eurosong. Vaše javljanje i čitanje rezultata na ovogodišnjem natjecanju sve je oduševilo. Tko se sjetio miljea?

Miljea ili, kako biste vi rekli, tabletića sjetila se moja drugarica, kostimografkinja Ivana Kesić. Ispalo je odlično, čuvam ga. Možda ga poklonim Lasagni jednog dana, ali vjerujem da sad ima i previše miljea oko sebe i na sebi.

sve osim nogometa

Učitavanje...