POSLJEDICE PUŠENJA

Kultni redatelj David Lynch napušta svijet filma: Zbog bolesti ne smije napustiti kuću

05.08.2024 u 19:36

Bionic
Reading

David Lynch, kultni američki redatelj, najavio je moguće povlačenje iz svijeta filma zbog zdravstvenih problema u dobi od 78 godina. Redatelj 'Plavog baršuna', 'Mulholland Drivea' i 'Twin Peaksa' otkrio je da mu je dijagnosticiran emfizem, posljedica dugogodišnjeg pušenja

U razgovoru za časopis Sight & Sound, Lynch je objasnio kako zbog zdravstvenih problema mora boraviti u kući.

'Zbog dugogodišnjeg pušenja dobio sam emfizem i sad sam vezan za kuću, htio to ili ne', izjavio je. Dodao je da bi za njega bilo izuzetno opasno da se razboli, čak i od obične prehlade.

Redatelj je opisao kako može hodati samo kratko prije nego što ostane bez daha, što značajno utječe na njegov svakodnevni život i rad. Također je izrazio zabrinutost zbog potencijalnog izlaganja COVID-19 virusu.

Predviđa se da će emfizem, koji se također naziva kroničnom opstruktivnom bolešću pluća, biti treći vodeći uzrok smrti u svijetu do 2030. godine, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Autor legendarnog 'Twin Peaksa'

Unatoč ovim izazovima, Lynch nije potpuno isključio mogućnost budućeg rada. Spomenuo je da bi mogao režirati na daljinu ako se za to ukaže prilika, iako je priznao da to ne bi bilo idealno rješenje.

Lynchev posljednji veliki projekt bio je 'Twin Peaks: The Return' iz 2017. godine, nastavak njegove kultne serije koji je oduševio i kritičare i publiku. Njegov zadnji film bio je 'Inland Empire" iz 2006. godine.

Iako ova vijest možda označava kraj ere za jednog od najoriginalnijih glasova u američkom filmu, Lynchev utjecaj na kinematografiju ostaje neizbrisiv.