ČUDO TEHNOLOGIJE

Olimpijski plamen u Parizu oduševio je svijet, a zapravo je 'lažan'

29.07.2024 u 11:32

Olimpijski plamen u Parizu

Izvor: Profimedia / Autor: Vincent Kalut / Panoramic / Profimedia

Bionic
Reading

Olimpijski plamen koji je oduševio svijet na svečanoj ceremoniji otvaranja u Parizu nije pravi već 100 posto električni, otkrili su organizatori

'Lažni' plamen stvoren je pomoću 40 LED svjetala i vodene magle, što ga čini sigurnim čak i na dodir.

Pariz si je zadao za cilj organizirati 'najzelenije olimpijske igre ikada' s tradicionalnim plamenom u kotlu koji se obično oslanja na fosilna goriva.

'Željeli smo da kotao koristi novu tehnologiju kako ne bi proizvodio previše emisija. Bili smo ambiciozni i htjeli smo stvoriti nešto spektakularno, a istovremeno dobro za okoliš', izjavio je Tony Estanguet, voditelj organizacijskog odbora Olimpijskih igara u Parizu.

Osvajači zlatne olimpijske medalje, Francuzi Marie-José Pérec i Teddy Riner, zadivili su publiku na ceremoniji otvaranja u petak navečer kada su izveli tradicionalnu ulogu prenošenja plamena baklje u olimpijski kotao.

  • +22
Olimpijski plamen iznad Pariza 26.7.2024. Izvor: Profimedia / Autor: AFP / AFP / Profimedia

Vatreni prsten potom je pokrenuo balon na vrući zrak da se uzdigne na noćno nebo iznad Pariza u spektakularnom prikazu. Ovim potezom istovremeno se odala počast braći Montgolfier, francuskim pionirima balona na vrući zrak.

Njihovi prvi nacrti poletjeli su 1783. na istom mjestu gdje se danas nalazi olimpijski plamen u Parizu.

'Lažni' plamen bit će upaljen tijekom cijelog trajanja Olimpijskih igara s balonom prizemljenim u vrtu Tuileries tijekom dana.

Noću će se balon ponovno dići u zrak i lebdjeti oko 30 metara iznad francuske prijestolnice.

Svjetionik noću i sunce nadohvat ruke danju

Francuski dizajner Mathieu Lehanneur razvio je novu vrstu balona na vrući zrak koji sa sobom nosi vatreni prsten.

'Ovaj apsolutno jedinstveni kotao predstavlja sav duh koji sam želio dati olimpijskim i paraolimpijskim objektima. Lagan, čaroban i ujedinjujući, bit će svjetionik noću i sunce nadohvat ruke danju. Vatra koja gori u njoj bit će načinjena od svjetla i vode, poput hladne oaze u srcu ljeta', izjavio je dizajner.

Upotreba 'lažnog plamena' u kotlu dolazi nakon što je baklja za Olimpijske igre u Parizu 2024. zapaljena u drevnoj Olimpiji na tradicionalnoj ceremoniji.

Mjesecima prije svake igre, plamen se pali na mjestu drevnih Olimpijskih igara u Grčkoj uz pomoć sunčeve svjetlosti i paraboličnog zrcala.

Međutim, ove je godine grčka glumica Mary Mina, koja igra ulogu visoke svećenice, zapalila baklju koristeći rezervni plamen zbog oblačnog neba, za početak olimpijske štafete u Grčkoj i Francuskoj.

  • +6
Salma Hayek Izvor: Profimedia / Autor: Zabulon Laurent/ABACA / Abaca Press; Laurent Vu / AFP / Profimedia; montaža tportal

Plamen se zatim prenosi pomoću baklji u štafeti sve dok ne stigne na mjesto ceremonije otvaranja gdje se pali kotao koji se svečano gasi na ceremoniji zatvaranja.

Organizatori Olimpijskih igara branili su korištenje 'lažnog' plamena rekavši da je njegova upotreba prvenstveno simbolična.

'S obzirom na specifičnost našeg kotla i tehnologije koje se koriste, i dalje ćemo u neposrednoj blizini kotla držati upaljeni lampaš kako bi se javnost mogla diviti', za britanski Telepgraph izjavio je glasnogovornik Olimpijskih igara u Parizu.

Ovo, međutim, nije prvi put da se osporava korištenje pravog plamena. Godine 1976., olimpijski plamen je pretvoren u radio signal i emitiran u Ottawi.