FAMOZNI Brat Pack

'Progutao' ih Hollywood: 80-ih su bili velike glumačke nade, a evo kako danas izgledaju i što rade

09.07.2024 u 06:08

Bionic
Reading

Pod nadimkom Brat Pack znali smo glumce Emilija Esteveza, Anthonyja Michaela Halla, Roba Lowea, Andrewa McCarthyja, Demi Moore, Judda Nelsona, Molly Ringwald i Ally Sheedy. Slavnom se održala jedino Demi Moore dok je ostale zvijezde 'progutao Hollywood'

U osamdesetima smo svi bili ludi za teen filmovima, posebice 'Briljantinom' i 'The Breakfast Clubom' o nestašnim srednjoškolcima. I dok su zvijezde filma kojim se proslavio John Travolta svima ostale poznate, junaci nekih drugih istaknutih naslova kao da su nestali s lica Zemlje.

Iz filmova 'St. Elmo's Fire' ili 'Pretty in Pink', koji i danas slove za najistaknutije u osamdesetim godinama, izdvojila su se neka imena kao tada najpopularniji mladi glumci kojima se predviđala velika karijera.

Pod nadimkom Brat Pack (hrv. skupina derišta) poznavali smo grupu tadašnjih tinejdžerskih zvijezda u usponu. Koliko su brzo došli na scenu, tako su se brzo s nje i makli te se danas rijetko tko sjeća njihovih imena. Iako su nekoć bili zvijezde s naslovnica i najcool djeca u Americi, sada su tek uspomena na prošlo razdoblje.

Upravo o 'ludim osamdesetima' snimljen je dokumentarac, a režirao ga je baš jedan od članova Brat Packa nakon što je odlučio okupiti ostatak klana te porazgovarati s njima o njihovoj prijašnjoj vladavini Hollywoodom i njezinom utjecaju na njihove živote.

'Brat Pack je bacio dugu sjenu na moj život i karijeru. Nakon svih ovih godina bio sam znatiželjan vidjeti kako je to utjecalo na moje kolege, članove Brat Packa. Ono što sam otkrio bilo je iznenađujuće - i oslobađajuće', komentirao je Andrew McCarthy.

Molly Ringwald

Molly Ringwald bila je jedna od najvećih zvijezda osamdesetih. Njezino zanimljivo lice i neosporiv glumački talent zaveli su brojne gledatelje filmova 'Sixteen Candles' i 'Pretty in Pink'.

'Ima mnogo toga što stvarno volim u tom filmu, ali postoje elementi koji nisu dobro ostarjeli. Drago mi je što to možemo pogledati i reći da su stvari sada doista drugačije', komentirala je nedavno 'The Breakfast Club', u kojem je bila jedna od glavnih zvijezdi.

Iako joj se predviđao velik uspjeh, možemo reći da je sada na marginama filmske umjetnosti te se pojavljuje tek u sporednim ulogama, npr. u seriji 'Riverdale' te u Netflixovoj trilogiji 'Kissing Booth', kao i u priči o Jeffreyju Dahmeru.

O svojoj karijeri u mladosti nedavno je govorila u podcastu 'WTF with Marc Maron', rekavši: 'Nikada se nisam osjećala kao da sam dio zajednice dok sam bila u Hollywoodu samo zato što sam bila jako mlada. Nisam voljela izlaziti u klubove. Osjećam da sam sada društvenija nego tada. Jednostavno sam bila premlada.'

Emilio Estevez

Nakon što je kao teen zvijezda glumio u filmovima 'The Outsiders', 'The Breakfast Club' i 'St. Elmo's Fire', njegova slava se nastavila u filmovima 'Stakeout', 'Young Guns', 'The Mighty Ducks' itd.

Osim glume, Estevez je napisao i režirao film iz 2010. 'The Way', kao i 'The Public' iz 2018., na kojem je surađivao s Alecom Baldwinom i Christianom Slaterom.

Iako godinama nije želio govoriti o svojoj slavi iz mladih dana, pristao je sudjelovati u dokumentarcu jer je, kako kaže, 'bilo vrijeme da raščistimo nekoliko stvari'.

Osim po filmovima, Estevez je bio poznat po svom ljubavnom životu. Od 1984. do 1986. bio je u vezi s Demi Moore, a u travnju 1992. oženio je Paulu Abdul, no taj brak nije dugo trajao.

Anthony Michael Hall

Tijekom godina u Brat Packu, Anthony Michael Hall istaknuo se kao simpatični plavokosi mršavac.

Osim što je glumio u svim tim teen filmovima, Hall se pridružio ekipi 'Saturday Night Livea' u sezoni 1985.-1986., kada je imao samo 17 godina. Najistaknutija uloga bila mu je ona u filmu 'Edward Škaroruki'.

Osvrćući se na svoje godine koje je proveo kao član Brat Packa, za Fox News Digital u rujnu 2022. rekao je da nije očekivao da će postati slavan s 15 godina: 'Da budem vrlo iskren, izbezumilo me kad se to dogodilo. Biti prepoznat bilo je vrlo izazovno i šalio bih se, ali istina je da mi je vjerojatno trebalo 20 godina da shvatim da sam tada imao 15 godina jer sam toliko toga doživio u međuvremenu.'

Godine 2017. osuđen je na tri godine uvjetne kazne nakon što se izjasnio da ne osporava optužbe da je napao susjeda tijekom svađe.

Ally Sheedy

'Jako sam otvorena za razgovor o svojim iskustvima. Uvijek rado pričam o 'The Breakfast Clubu'. Još uvijek ga jako volim', rekla je glumica koju je taj film 'proslavio i doveo do uloga u 'Short Circuitu' i 'High Artu'.

Uspoređujući filmove tada i sada, komentirala je: 'Sada je potpuno drugačije vrijeme i bio bi to potpuno drugačiji film.'

Kao i ostali, i ona trenutno dobiva tek sporedne uloge pa se tako našla u filmu 'X-Men: Apokalipsa' 2016. godine u ulozi profesorice, u kojoj su je tek rijetki mogli prepoznati.

Andrew McCarthy

Američki glumac bio je glavna zvijezda osamdesetih, a onda se povukao. Iako je još ponekad glumio, bile su to tek epizodne uloge. U posljednje vrijeme pojavio se u seriji 'Orange Is the New Black' u petnaest epizoda kao direktor, a 2023. i u seriji 'The Resident'.

Iako je prošlo četrdesetak godina od vremena njegove velike slave, glumac je tek sad priznao da ga je vrijeđalo to što su ga svrstali u skupinu Brat Pack.

'Nijedan glumac ne želi da ga se naziva derištem. Mislim, Martin Scorsese neće pozvati nekoga iz Brat Packa, znaš?' rekao je McCarthy.

Rob Lowe

Glumac Rob Lowe jedan je od rijetkih koji su preživjeli tinejdžersku slavu te izgraditi uspješnu karijeru.

Osim što je glumio u filmovima 'The Outsiders' i 'St. Elmo's Fire', bio je član glumačke postave serije 'Zapadno krilo', koja je bila nominirana za nagradu Emmy, te drame 'Hvala što pušite', nominirane za Zlatni globus. TV filmovi i miniserije općenito ga prikazuju kao ozbiljnog heroja koji se bori s unutarnjim ili vanjskim demonima.

Demi Moore

'Super sam se provela dok sam sjedila i razgovarala s McCarthyjem. Tužna sam što nije bilo prilike da svi sjednemo zajedno i razgovaramo', rekla je Moore komentirajući dokumentarac o filmskim zvijezdama osamdesetih.

Uz vršnjake poput Lowea, Esteveza i McCarthyja glumila je u filmu 'St. Elmo's Fire', a uslijedile su brojne uloge koje su je plasirale do statusa jedne od najtraženijih glumica.

Neke od njezinih najzapamćenijih uloga one su u filmovima 'Duh', 'Nemoralna ponuda' i 'Striptiz'.

NIKAD LJEPŠA

Demi Moore plijeni ljepotom, ali i stilom; ovako dobre haljine dugo nismo vidjeli

Pogledaj galeriju