KAKVA PRIČA

Casemirov dalji rođak 'školuje' se u klubu u kojem su svoje karijere započinjali Joško Gvardiol i Mislav Oršić

Bionic
Reading

Ovog petka od 16 sati Hrvatska lovi svoj treći nastup u polufinalu Svjetskog prvenstva. Na SP-u u Francuskoj 1998. godine u četvrtfinalu izbacila je Njemačku, prije četiri godine eliminirala je domaćina turnira Rusiju, a sada se nada istom uspjehu protiv Brazila. Bit će teško, ali kako se približava utakmica, raste i optimizam

Pred Hrvatskom je veliki izazov. S druge strane ovog petka bit će peterostruki svjetski prvak, sastavljen od sjajnih brazilskih igrača koji igraju u najvećim europskim klubovima.

Ima i Hrvatska igrače u klubovima istog ranga, poput Reala, Chelseaja i Tottenhama. Ali za razliku od 2018., nema više igrača Barcelone, Juventusa, Liverpoola. Naglasio je to i izbornik Dalić prije neki dan, kada je nabrajao napadače - iz Dinama, Hajduka i Osasune.

No može se i preko takvih klubova do Svjetskog prvenstva, što je odličan putokaz brojnim mladim nogometašima koji maštaju o najvećim pozornicama.

Ali da bi došli i do Dinama, odnosno Hajduka ili Osijeka, trebaju odnekud krenuti. Recimo, 20-godišnji Joško Gvardiol - kojem mnogi predviđaju blistavu karijeru te ga svrstavaju u red najboljih stopera svijeta - ili Mislav Oršić - hitri krilni napadač za kojeg se nadamo da će igrati u utakmici protiv Brazila, u kojoj bi njegova brzina mogla doći do izražaja - na nogometni su put krenuli iz NK Trešnjevka.

Malenog zagrebačkog niželigaša koji je imao i blistavih dana 60-ih godina prošlog stoljeća, kada je igrao čak i u Kupu velesajamskih gradova (kasnije Kupu UEFA-e).

Sada dres ovog kluba nosi Brazilac Murilo Costa Salaković, a koji osim na Grabi trenira u GNK-u Dinamo. Riječ je o 16-godišnjaku čiji je djed rođeni Hrvat, ali je spletom okolnosti otišao živjeti u Brazil. U toj je zemlji rođen i Murilov otac Steve, a majka mu je Brazilka.

U siječnju 2019. godine obitelj se preselila u Hrvatsku.

'Pokušao je tata organizirati život u Kanadi, ali nije uspio. Pa je rekao da ide u domovinu svog oca iskušati sreću. Tako smo došli, zamijenivši ljeto za zimu. Istina, tata je vrlo brzo, kao inženjer, dobio posao u Njemačkoj, a mama, inače odvjetnica, i ja ostali smo u Zagrebu. Dolazi tata kad god ima priliku, jer ove relacije su čak i kraće nego kada živite u Brazilu pa putujete s jednog kraja države na drugi', na tečnom hrvatskom govori nam ovaj 16-godišnjak koji pohađa drugi razred ekonomske škole.

Do dolaska u Zagreb o hrvatskom jeziku nije imao pojma, bez obzira na djedovo porijeklo.

'Bilo mi je teško na početku. Osim što mi je bilo hladno, jer došli smo u zimskim mjesecima, nisam znao ni jezik. No zato mi je pomoglo to što sam odmah nastavio trenirati nogomet u NK-u Trešnjevka.'

Murilo je rođen u Porto Alegreu, a do dolaska u Hrvatsku trenirao je u slavnom Gremiju.

'Da, trenirao sam još od najmanjih nogu, jer znate da je nogomet u Brazilu sport br. 1.'

  • +22
Brazil - Južna Koreja, SP u nogometu, 5.12.2022. Izvor: EPA / Autor: ABEDIN TAHERKENAREH

Inače, Murilo je u dalekoj rodbinskoj vezi s Casemirom, veznjakom Manchester Uniteda, odnosno bivšim suigračem Luke Modrića u madridskom Realu, a danas važnim igračem Titeove momčadi.

'Da, u rodbinskoj smo vezi preko mamine strane. Doduše, nismo se imali prilike upoznati jer je on već odavno u Europi, a i nismo živjeli u istom gradu u Brazilu.'

Nego, zajedničko vam je i to što igrate na poziciji u veznoj liniji.

'Istina, ali ja više volim igrati prema naprijed.'

Dakle Casemiro vam nije idol?

'Mislim da nema Brazilca kojem idol nije Neymar, pa tako i meni. S time da se meni jako sviđa i Thiago Alcantara iz Liverpoola, koji igra za Španjolsku, ali je također porijeklom Brazilac.'

Postoji li netko u hrvatskoj reprezentaciji da vam se sviđa?

'Naravno, Luka Modrić i Mateo Kovačić.'

S obzirom na to da ste nabrojali dvojicu iz Hrvatske, ali samo jednog iz Brazila, znači li to da je Hrvatska u petak bliža pobjedi?

'Ha, ha... Ne vjerujem. Ja ću, naravno, navijati za Brazil. Naravno, neću biti tužan i ako Hrvatska prođe', vrlo diplomatski završio je ovaj simpatični 16-godišnjak.

  • +74
SP Katar: Japan - Hrvatska Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal