nije mu lako

Umirovio se najmlađi MVP; ozljede su mu 'otele' nevjerojatnu karijeru

26.09.2024 u 13:26

Bionic
Reading

Najmlađi MVP u povijesti NBA lige odlazi u mirovinu nakon 15 sezona u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta.

Derrick Rose (35) objavio je kraj svoje košarkaške karijere. Ostat će najviše zapamćen po osvajanju titule najvrjednijeg igrača lige 2011. godine, kada je s nepune 23 godine predvodio Chicago Bullse kao njihov playmaker.

'U sljedećem poglavlju ću se posvetiti svojim snovima i podijeliti svoj osobni razvoj. Vjerujem da je istinski uspjeh postići ono za što si stvoren, a ja želim svijetu pokazati tko sam izvan košarke. Svi imamo priče o tome "što bi bilo kad bi bilo", no čak i da mogu, u svojoj ne bih ništa mijenjao jer mi je sve to pomoglo pronaći pravu sreću', napisao je Rose.

Karijeru ovog najmlađeg MVP-ja obilježile su teške ozljede Rose je u NBA ligu stigao 2008. godine kao prvi izbor na draftu. Već u svojoj drugoj sezoni postao je All-Star, a tijekom sezone 2010./11. prosječno je bilježio 25 poena, 7.7 asistencija i četiri skoka, dovodeći Chicago Bullse do najboljeg omjera u ligi i osvajajući MVP nagradu.

Nažalost, u doigravanju 2012. godine Rose je potrgao prednji križni ligament koljena, a godinu i pol kasnije doživio je novu ozljedu – puknuće meniskusa. Te su ozljede značajno usporile njegovu karijeru, oduzevši mu eksplozivnost po kojoj je bio poznat.

Rose je Bullse napustio 2016. godine i potom igrao za New York Knickse (dvaput), Cleveland Cavalierse, Minnesota Timberwolvese, Detroit Pistonse i Memphis Grizzliese. U Memphisu je prošle sezone odigrao 24 utakmice, s prosjekom od osam poena po utakmici.

Karijeru završava s odigrane 723 utakmice u regularnoj sezoni NBA lige, uz prosjeke od 17.4 poena i 5.2 asistencije. Osim MVP nagrade, Rose je triput bio All-Star, jednom je izabran u najbolju petorku lige, te je proglašen rookiejem godine. S reprezentacijom SAD-a dva puta je osvajao titulu svjetskog prvaka.