UTAKMICA ZA PAMĆENJE

Dinamo ima novog vođu i čudo od igrača. Petkovićev osmijeh to najbolje govori

03.10.2024 u 09:08

Bionic
Reading

Dinamovih 2:2 protiv favoriziranog i objektivno neusporedivo jačeg Monaca vraća sjećanja na neka, ne tako davna događanja na Maksimiru. I ona negativna, a i ona pozitivna

U studenom 2019., u prvom mandatu Nenada Bjelice u Dinamu, hrvatski prvak je u sudačkoj nadoknadi imao na koljenima Šahtar i u rukama prolazak u osminu finala Lige prvaka. Vodio je 3:1, imao je utakmicu pod svojom kontrolom, trebao je samo ostati miran i pričekati da sudac odsvira kraj. Dinamo nije izdržao. Ni iz čega je primio dva gola, a onaj Tetea za 3:3, u 98. minuti, iz penala, baš kao i sinoć protiv Monaca. Zbog tih naivno izgubljenih bodova ostao je te sezone bez europskog proljeća.

U ožujku 2021. Dinamo je kod kuće igrao protiv Tottenhama u osmini finala Europa lige i morao je napraviti nemoguće. Protiv Kaneova i Mourinhova Tottenhama hvatao je dva gola zaostatka iz Londona i nitko normalan mu nije davao ni grama šanse. Nekoliko detalja s tog dvoboja jako podsjeća na ovaj okršaj protiv momčadi iz Kneževine.

Baš kao i sad, Dinamo je u nemoguću misiju krenuo s trenerom s kojim nije počeo sezonu i koji je doslovce preko noći sjeo na modru klupu te dobio zadatak stvoriti čudo nad čudima. Ova momčad je nakon povijesnog debakla protiv Bayerna ostala bez Sergeja Jakirovića, a ona otprije tri i pol godine ostala je bez Zorana Mamića, dva dana prije okršaja s Londoncima odlukom Vrhovnog suda osuđenog na četiri godine i osam mjeseci zatvora. Sad je Jakirovića naslijedio Bjelica, a Mamića tada Damir Krznar.

U oba slučaja Dinamo je imao jako male šanse i za nekakvo čudo bilo je potrebno da se poklopi puno toga, a najviše da netko od igrača u modrom odigra partiju kakvu u životu nije odigrao. Tog 18. ožujka 2021. Mislav Oršić je utakmicom karijere i hat-trickom šokirao i izbacio Pijetlove, a sinoć je Martin Baturina možda odigrao čak i bolju partiju od one Oršićeve.

Dinamova desetka, sa samo 21 godinom na leđima, u 75 minuta, koliko je proveo na terenu, s nestvarnom lakoćom i elegancijom radio je igračima Monaca što je god htio. Svaka iole ozbiljnija akcija Dinama po kišom natopljenom terenu počinjala je od Baturine, a njegova dominacija još je više došla do izražaja u drugom poluvremenu. Tada su igrači Monaca shvatili što im radi Dinamov dragulj, koliko ih mrcvari, kako se poigrava njima, da su ga prestali čuvati i branili su ga, odnosno pokušavali su ga braniti zonskom obranom, znajući da će u situacijama jedan na jedan biti predriblani.

Na koncu, tako je i pao drugi gol Dinama. Kod prvog je Petar Sučić napravio pravu majstoriju, zabio je pravo malo remek-djelo, ali i tada je ključnu ulogu odigrao Baturina. Fantastično je primio Mišićevu dugu loptu, po teškom terenu uspio ju je kontrolirati i maestralno izbaciti u matnu situaciju Sučića, a on je pomoću dva čarobna dodira lažnjakom i lobom egzekuciji dodao dodatnu ljepotu.

Dinamo mora biti zadovoljan ovim bodom. Iako je na nesretan i nespretan način ostao bez sva tri. Mora biti zadovoljan jer se Baturina čitavoj Europi pokazao na veličanstven način i dokazao da je već sad lider Dinama, a u skoroj budućnosti i hrvatske reprezentacije.

Oduševljeni osmijeh i zagrljaj Brune Petkovića nakon gola Monacu jasan su dokaz da je prvak Hrvatske dobio novog vođu, a nemojte se čuditi ako u skoroj budućnosti sličnu gestu u dresu Hrvatske vidimo i od Luke Modrića.