odlična prilika

Dinamov plasman u Ligu prvaka slave i u Kranjčevićevoj; evo kako će Lokomotiva profitirati

28.08.2024 u 21:37

Bionic
Reading

Dinamov plasman u Ligu prvaka donosi korist i ostalim klubovima iz SHNL-a, posebno Lokomotivi, koja će također profitirati od UEFA-inih sredstava.

Dinamo će po drugi put u tri godine nastupiti u Ligi prvaka. Momčad Sergeja Jakirovića osigurala je plasman među europsku elitu nakon što je u uzvratnoj utakmici play-offa pobijedila Qarabag s 2:0, zahvaljujući golu Marka Pjace i autogolu Silve, čime su ukupnim rezultatom od 5:0 izborili prolaz. Protivnike u novom formatu natjecanja saznat će u ždrijebu koji će se održati u četvrtak u Monte-Carlu.

Dinamo je time osigurao osam atraktivnih utakmica i minimalno 30-35 milijuna eura zarade, a taj iznos može rasti ovisno o postignutim rezultatima. Također, dio zarade od Dinamovog nastupa u Ligi prvaka pripast će i ostalim klubovima iz SHNL-a, dok posebno slavlje vlada u redovima Lokomotive.

Naime, osim što su uvedene velike promjene u formatu Lige prvaka, došlo je i do izmjena u strukturi i kvalifikacijama za UEFA Youth League (Ligu prvaka mladih). Do ove sezone, u Ligi prvaka mladih mogli su sudjelovati juniori klubova čiji su seniori igrali u Ligi prvaka, kao i juniorski prvaci svojih zemalja, bez obzira na to jesu li se njihove seniorske momčadi plasirale u Ligu prvaka.

  • +32
Lokomotiva - Šibenik (23.8.2024.) Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Ti juniorski prvaci imali su zaseban ždrijeb, odvojen od skupina, a s momčadima iz grupne faze susretali su se tek u knock-out fazi na proljeće. Do sada nije bilo moguće da u Ligi prvaka mladih sudjeluju juniori koji nisu osvojili naslov prvaka svoje države ili čije se seniorske momčadi nisu plasirale u grupnu fazu Lige prvaka.

Izvor: tportal.hr / Autor: Croatel/MAX Sport