VELIKO FINALE

Đoković slomio Nadala i osvojio Wimbledon

03.07.2011 u 17:44

Bionic
Reading

Novak Đoković je osvojio svoj prvi Wimbledon. Srpski tenisač je u finalu svladao Rafela Nadala 6:4, 6:1, 1:6, 6:3 te je tako došao do trećeg 'grand slama' karijere

U prvom setu nije bilo velikih uzbuđenja sve do 5:4. Tada je Nadal servirao za izjednačenje, imao je 30:0, no Đoković je nanizao četiri poena te napravio break koji je značio i dobiveni set (6:4).

Sjajna izvedba, od ponedjeljka prvog tenisača svijeta, nastavila se i u drugom setu. Nadal u izmjenama nije mogao parirati protivniku i epilog su bila dva Španjolčeva izgubljena servisa (za 2:0 i 5:1). Srpski tenisač je sa 6:1 zaključio drugi set.

Naravno, Nadal je pravi borac, nije se predao. Đoković je malo opušteno ušao u treći set, kao da je pomislio da je gotovo, a protiv Španjolca se to ne smije napraviti. Nadal mu je u trećem setu dva puta uzeo početni udarac te se sa 6:1 u potpunosti vratio u meč.

Imao je Nadal u prvom gemu četvrtog seta priliku za novi break, ali je nije iskoristio, dok je Đokoviću to odmah uspjelo u sljedećem gemu za 2:0. Ipak, dvostruki wimbledonski pobjednik uz pomoć jedne 'prasice' vratio je servis i brzo došao do 2:2.

Srpski tenisač nije 'pukao', izdržao je pritisak Španjolca, zatim ga je breaknuo za 5:3 i nakon toga odservirao za najveću pobjedu karijere.

Bio je to prvi Nadalov poraz u All England Clubu od finala iz 2007. (Federer). Od tada je nanizao dva trijumfa 2008. i 2010. (2009. nije igrao zbog ozljede). Sada ipak nije stigao do treće krune u Wimbledonu i 11. 'grand slama' u karijeri.

S druge strane, Đoković je ispunio svoj san iz djetinjstva. Osvojio je Wimbledon i sada u kolekciji ima tri 'grand slama' (dva Australian Opena). Ako tako nastavi, brojka će se povećati.

Spomenimo da je ovo bio njihov 28. međusobni susret i Đokovićeva 12. pobjeda, no srpski igrač je dobio sve njihove okršaje u 2011. – svih pet finala, uključujući i ovaj najvažniji.

'Teško je opisati moje emocije. Ovo je moj najsretniji dan u životu. Oduvijek sam maštao o pobjedi na Wimbledonu. Kada igraš protiv Nadala moraš odigrati najbolji meč u karijeri. Vjerujem kako sam danas i odigrao svoj najbolji meč na travi,' rekao je Đoković kojem je čestitao i Nadal.

'Čestitam Đokoviću na izvanrednoj sezoni i tituli osvojenoj u Wimbledonu koji je za mene uvijek bio najvažniji turnir. Kada sam ga prvi put osvojio bio sam u oblacima i mogu zamisliti kako se Đoković sada osjeća,' riječi su Španjolca.

Posljednji gem u meču