ep u karateu

Ema Sgardelli borit će se za zlato, a Boran Berak za broncu

09.05.2024 u 17:28

Bionic
Reading

Hrvatska karatistica Ema Sgardelli plasirala se u finale Europskog prvenstva u Zadru u kategoriji do 50 kilograma pobjedom u polufinalu protiv Ukrajinke Julije Palaševske rezultatom 4-1

Ema Sgardelli je prethodno svladala Turkinju Selvu Kucukoglu 7-2 te Francuskinju Tiphaine Bonnarde 2-1.

Za zlato će se Sgardelli u subotu navečer boriti s predstavnicom Sjeverne Makedonije Mihaelom Mišovskom koja je u drigom polufinalu bila bolja od Grkinje Styliani-Eleni Tzilije također 4-1.

'Ne mogu vjerovati da sam uspjela, nikada se u životu nisam ovako osjećala', ushićeno je govorila hrvatska reprezentativka Ema Sgardelli.

Ukupno je to treće finale hrvatskih predstavnika u Zadru, a u prvom kolu Sgardelli je bila slobodna te je potom krenuo superioran niz. Protiv Turkinje Nur Akkurt Selve Kucukoglu je završilo 7-2, u dvoboju s Francuskinjom Tiphanie Bonnard bilo je 2-1, a u polufinalnom okršaju s Ukrajinkom Julijom Palaševskom 4-1.

'Za mene je ovo nestvarno. Nikada u životu nisam imala ovakav osjećaj. Još ne mogu vjerovati da sam ušla u finale europskog seniorskog prvenstva', uz puno naglašenih emocija istaknula je hrvatska finalistica u najlakšoj karate kategoriji.

Ranije u četvrtak je Boran Berak izborio borbu za brončanu medalju u kategoriji do 67 kilograma protiv Grka Georgiosa Baliotisa.

Berak je u svom prvom nastupu pobijedio Ukrajinca Hnata Paka 8-3, potom je bio bolji od Danca Marcusa Kjaerbola 3-1, a uvjerljiv je bio protiv Bekira Grabusa iz BiH 9-0. U polufinalu je u neizvjesnom dvoboju na kraju izgubio od Crnogorca Nenada Dulovića 3-6.

'Silno želim medalju. Ovo je moj sport i ovo je moja zemlja. Volio bih da je ovo samo početak. Učinit ću sve da u subotu budem pravi', rekao je Berak.

Bruno Jelinić (-60 kg) i Dorotea Rumenjak (-55kg) izgubili su svoje prve mečeve na EP, Jelinić je izgubio od Poljaka Bartosza Wojciechowskog 5-9, a Rumenjak od Azerbajdžanke Madine Sadigove 3-5.

U ekipnim katama muška selekcija (Dino Huić, Mark Fileš, Ivan Žeinski) svladala je Švicarsku (39,60-38,00), ali porazom od Italije (40,70-39,30) ostala bez repasaža. Ženska reprezentacija u katama (Ivana Raguž, Nika Jelen, Lucija Gečević) zabilježila je minimalni poraz od Češke (38,90-38,50).

U ovom trenutku Hrvatska ima tri finala (Anđelo Kvesić +84 kg, Ivan Martinac -75 kg, Ema Sgardelli -50 kg), te još dva meča za broncu (Ivan Kvesić -84 kg, Boran Berak - 67 kg).