samo za tportal

[FOTO] Jedna od najvećih hrvatskih rukometašica svih vremena otkrila nam tko je ključna osoba za ovaj uspjeh na Euru u Danskoj

14.12.2020 u 11:48

Bionic
Reading

Legendarna bivša rukometašica, Nataša Kolega, koja je svojim igrama svojevremeno izborila i dres reprezentacije bivše Jugoslavije, ali i pomogla afirmaciji hrvatskog rukometa nakon osamostaljenja te bila članica ekipe koja je ostvarila najbolji rezultat na Eurima (op.a. peto mjesto 1994. godine), komentirala je ovaj uspjeh Šoštarićeve ekipe i najavila ključni dvoboj za polufinale s Njemačkom, koji je na rasporedu u utorak od 18.15 sati

Teško je bilo Natašu Kolegu nagovoriti na razgovor za medije, jer kao i cijelu svoju karijeru, draže joj je (bilo) 'govoriti' na parketu, kroz treninge, utakmice...

Još 2006. godine prekinula je bogatu igračku karijeru, u kojoj je osvajala brojna odličja, između ostalog i svjetsko srebro 1990. godine, prije toga bila je na Olimpijskim igrama u Seoulu 1988. godine, sa svojom RK Dalmom uzela je i Kup pobjednica kupova...

S Hrvatskom je 1994. godine na Euru u Njemačkoj osvojila peto mjesto, što je bio dosad i najveći uspjeh ženskog rukometa na europskim prvenstvima, a nagradu na koju je najponosnija, jest priznanje Hrvatskog olimpijskog odbora za izvrsnost.

Nataša Kolega trenutno je posvećena radu s mlađim dobnim kategorijama u Lokomotivi, pa je u zbivanja u cjelokupnom ženskom rukometu jako dobro upućena.

'Svega se tu izdogađalo u ženskom rukometu, ali to je duga priča. Nažalost, ženski rukomet u jednom je trenutku pao posve u drugi plan, dečki su se kroz taj adaptacijski ciklus nekako bolje snašli, jer dio njih uspio je odmah ostvariti inozemne karijere, pa su oni uspijevali gurati reprezentaciju. I drago mi je da su barem oni držali rukomet u fokusu javnosti. Sada su se stvari napokon okrenule i u korist ženskog rukometa, što s obzirom na dugogodišnji rad u njemu mogu i potvrditi, jer ovi rezultati velikim koracima vratili su nas u gornji dom europskog rukometa, među pet, šest, sedam reprezentacija, tamo gdje mu je i mjesto', naglasila je Nataša Kolega u razgovoru za tportal te nastavila.

  • +10
Hrvatska - Norveška (rukomet, EP za ženske) Izvor: EPA / Autor: Bo Amstrup

'Izbornik Šoštarić dugo je stvarao ovu reprezentaciju, pazilo se na svaki korak, tražio je kvalitetu, ali i ovaj karakter. I vidimo sada da cure jednostavno uživaju. Naravno, svemu tome itekako je pridonio i sâm izbornik, koji je kroz godine mijenjao svoj pristup, ne samo rukometu već i curama. Pazio je na sve, a prije svega kako im se još više približiti'.

Kao što vidimo uspio je u tome, jer sada cure bez respekta prilaze suparnicama koje su nekad izgledale nedodirljivo?

'Da, vidjelo se to i u ogledu protiv Nizozemske, poslije i protiv Rumunjske. Moram dodati da su Skandinavke još uvijek daleko ispred svih, ali najvažnije je da se naše cure više ne boje ni takvih protivnica'.

A trebaju li se bojati Njemica?

'Ne trebaju ih se bojati, niti ih se boje. Ali ne mislim da su one sada 'poletjele', već su dovoljno sazrele da igraju utakmicu za utakmicu, da zaboravljaju sve što su napravile dan ranije, bilo pobijedile, bilo izgubile. I jedino tako u sportu možeš ići naprijed'.

Znači, i u ogledu s Njemačkom možemo se nadati pobjedi?

'Možda će dosta toga biti poznato nakon utakmice između Nizozemske i Njemačke. Iskreno, meni su rezultati Njemačke na ovom prvenstvu čudni, osciliraju. Osim toga, naše igračice u toj utakmici, a što sam već rekla i izborniku Šoštariću, nemaju što izgubiti. One su s pobjedom nad Rumunjskom napravile čudo, ispunile i više od očekivanog. Naravno, ne trebaju u ovu utakmicu ući bez želje, bez misli 'idemo' pobijediti, jer iako im ne treba stavljati nikakav teret na leđa, čim krene utakmica, one će htjeti tu pobjedu, borit će se za svaku loptu', završila je Nataša Kolega.