I JOŠ NIJE GOTOVO

Francuz 'Teddy Bear' Riner ispisao povijest; ni jedan judaš to nije uspio

  • S.Š. / Hina
  • Zadnja izmjena 02.08.2024 19:24
  • Objavljeno 02.08.2024 u 19:25
Bionic
Reading

Francuski judaš Teddy Riner (35) upisao se u olimpijsku povijest postavši prvi judaš koji je osvojio četiri olimpijska zlata.

Riner je u finalu kategorije preko 100 kilograma ipponom pobijedio svjetskog prvaka Koreanca Kima Mina-jonga postavši prvi judaš u povijesti sa četiri olimpijska zlata, te prvi sa šest olimpijskih medalja.

'Teddy Bear', kako ga zovu Francuzi je osvojio pojedinačne olimpijske medalje u Londonu (2012), Rio de Janeiru (2016) i u Parizu (2024), a ima i ekipno zlato iz mješovitih timova iz Tokija. Još jedno zlato mogao bi osvojiti u subotu u natjecanju mješovitih timova.

'Postati olimpijski prvak pred ovakvom publikom, s obitelji i prijateljima, nešto je iznimno', kazao je za francusku televiziju.

'Jako sam sretan i zadovoljan, proslavit ćemo ovu medalju u nedjelju, još nismo završili parišku priču', dodao je.

Tri pojedinačne zlatne judaške medalje ima i sjajni Japanac Tadahiro Nomura koji je u kategoriji do 60kg pobijedio u Atlanti (1996), Sydneyju (2000) i Ateni (2004).

Riner, koji je uz proslavljenu atletičarku Marie-Jose Perec, upalio olimpijsku baklju, ima i bronce iz Pekinga i Tokija u pojedinačnoj konkurenciji.

Nevjerojatnom nizu medalja, dodajmo i čak 11 naslova svjetskog prvaka, te pet zlatnih medalja sa europskih prvenstava.

Brončane medalje osvojili su Tađikistanac Temur Rakhimov i Uzbekistanac Alisher Jusupov.

U ženskoj konkurenciji na programu je bila disciplina +78 kg, a zlato je osvojila Brazilka Beatriz Souza koja je u finalu bila bolja od Izraelke Raz Hershko.

Brončane medalje osvojile su Francuskinja Romane Dicko i Koreanka Kim Ha-yun.

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal