kalkulacije

Grci stigli do uvjerljive pobjede, evo što to znači za Hrvatsku koja je već u polufinalu

03.07.2024 u 22:55

Bionic
Reading

U susretu 2. kola skupine B kvalifikacijskog turnira za odlazak na Olimpijske igre u Pireju, na kojem igra i Hrvatska, domaćin Grčka je uvjerljivo svladala Dominikansku Republiku 109-82

Prva zvijezda grčke reprezentacije Giannis Antetokounmpo bio je najefikasniji s 32 koša, Thomas Walkup je dodao 17, dok je Christopher Duarte s 26 koševa bio najbolji u redovima Dominikanske Republike.

Ovom pobjedom Grčka je praktički izborila polufinale kao prvoplasirana u skupini iako ju u četvrtak još očekuje dvoboj protiv kvalitetom daleko slabijeg Egipta. Naime, Grčka će u polufinale s prve pozicije u skupini s pobjedom, ali čak i s porazom do 18 koševa razlike. Dominikanci su natjecanje u skupini okončali s pobjedom i porazom te njihov odlazak u polufinale ovisi o ishodu dvoboja Grčka - Egipat. Ako očekivano Grčka pobijedi, Dominikanska Republika će u polufinale kao druga, a u slučaju pobjede Egipta će ispasti.

Ranije u srijedu je Hrvatska u svom drugom nastupu u skupini A neočekivano izgubila od Novog Zelanda 86-90. Usprkos tom porazu Hrvatska je izborila plasman u polufinale s obzirom na to da je pobjeda protiv Slovenije u utorak (108-92) izražena s većom razlikom od poraza od Novog Zelanda.

No, s pobjedom protiv Novog Zelanda Hrvatska je mogla osigurati i prvo mjesto u skupini te dvoboj protiv drugoplasirane reprezentacije iz skupine B, a ovako konačni plasman ovisi o ishodu dvoboja Slovenija - Novi Zeland koji će se igrati u četvrtak.

  • +38
Hrvatska - Novi Zeland, košarka, 3.7.2014. Izvor: Cropix / Autor: Tonci Vlasic

Za prvo mjesto Hrvatskoj treba pobjeda Slovenije manja od 28 koševa razlike, dok će u slučaju pobjede Novog Zelanda ili pobjede Slovenije s više od 28 koševa razlike, Hrvatska biti druga.

Najbolji u sastavu Hrvatske bio je Ivica Zubac s 29 koševa i 16 skokova, Dario Šarić je dodao 19 uz 8 skokova, a Mario Hezonja 16 uz 9 skokova, dok su Novi Zeland predvodili Corey Webster s 21 i Shea Ili s 18 koševa.

Hrvatska - Novi Zeland, košarka, 3.7.2014. Izvor: Licencirane fotografije / Autor: FIBA / YouTube