psk_2

REMI PROTIV ČEŠKE

Gruzija uzela prvi bod u povijesti na Euru: U posljednjoj minuti promašili pobjedu!

  • Lu.K./Hina
  • Zadnja izmjena 22.06.2024 17:28
  • Objavljeno 22.06.2024 u 17:07
Bionic
Reading

Gruzija i Češka odigrale su vrlo zanimljivu utakmicu u 2. kolu na Euru u Njemačkoj. Gruzijci su vodili sve do 59. minute, ali na kraju će biti sasvim sigurno zadovoljni s konačnih 1:1 i prvim bodom na europskoj smotri

Nogometaši Gruzije i Češke odigrali su 1:1 u prvoj današnjoj utakmici na Europskom prvenstvu u Njemačkoj. Za Gruziju je zabio Georges Mikautadze iz jedanaesterca u sudačkoj nadoknadi prvog poluvremena, a za Čehe izjednačio Patrik b u 59.

Kod Gruzijaca je briljirao golman Georgi Mamardashvili, koji je obranio čak 11 šuteva i najzaslužniji je za povijesni, prvi bod na Euru. Češka je sveukupno vjerojatno bila bolja momčad, ali Gruzija je, baš kao i protiv Turske, pokazala da se nije ovdje našla slučajno.

Valencijin golman je u prvom dijelu upisao čak osam obrana, a počeo je već u trećoj minuti kada je u roku od 20 sekundi zaustavio čak tri opasna udarca Čeha. Šut Adama Hložeka obranio je nogom, a potom i dva pokušaja Schicka završila su na rukavicama Gruzijca.

Mamardashvili je u 23. minuti obranio opasan udarac Hložeka, koji je, činilo se, u istoj minuti ipak došao do gola. Hložek je tragikomično iz blizine pogodio u glavu gruzijskog vratara, a lopta se odbila u glavu češkog napadača i završila u mreži. Nakon poduže VAR konzultacije taj pogodak je ipak poništen.

No, u sudačkoj nadoknadi prvog dijela nakon slobodnog udarca češki tragičar iz prvog susreta s Portugalom Robert Hranač je igrao rukom, a sudac je nakon pregleda VAR-a dosudio penal. Hranač je protiv Portugala postigao autogol i nosi veliki dio krivnje za drugi gol. Georges Mikautadze je lagano zabio za vodstvo Gruzije.

Duboko u sudačkoj nadoknadi gruzijski junak Mamardashvili brani šut Schicka.

Česi su krenuli po poravnanje u drugom, no ipak su Gruzijci došli do najveće prilike iz protunapada kojeg je lošim šutom upropastio Anzor Mekvabishvili. Kazna je stigla već u sljedećem napadu. Nakon udarca s kuta Ondrej Lingr je šutom glavom pogodio vratnicu, a Schick je bio najbliži u prsima ugurao loptu u mrežu.

Česi su pokušavali doći do drugog pogotka visokim nabačajima u gruzijski šesnaesterac, a Vladimir Coufal i Mojmir Chytil su u izglednim prilikama bili neprecizni.

U zadnjim sekundama utakmice Gruzijci su mogli do pobjede, ali je u 95. minuti nakon kontre u velikoj šansi Saba Lobjanidze pucao preko grede.

Standings provided by Sofascore
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal