poi pariz 2024

Hrvatski stolnotenisači zaustavljeni na korak od medalje

30.08.2024 u 14:12

Bionic
Reading

Hrvatske parastolnotenisačice Anđela Mužinić Vincetić i Helena Dretar Karić poražene su u četvrtfinalu parova kategorije WD10 sjedećih na Paraolimpijskim igrama u Parizu, a četvrtfinalni poraz su upisali i Borna Zohil i Mirjana Lučić u četvrtfinalu mješovitih parova kategorije XD17 stojećih.

Nažalost, oba para su poražena od Kineza. Anđela je zajedno s Helenom osvojila ekipno srebro na Paraolimpijskim igrama u Rio de Janeiru (2016), te broncu u Tokiju (2020). Nažalost, u Parizu su ostale korak do medalje nakon poraza u četvrtfinalu.

U Parizu su pravila nešto drugačija, nema ekipnog natjecanje, već singl i parovi i odmah se igra na ispadanje.

Nakon što su na otvaranju turnira porazile tajlandski par Wijittru Jaion i Panwas Sringam (3-2), u četvrtfinalu su ih zaustavile Kineskinje Jiamin Pan i Xiaodan Gu sa 3-1 (11-2, 11-8, 9-11, 11-5).

'Još sam vruća, ali prvi set nismo odigrale ništa, nakon toga smo krenule bolje, ali smo izgubile i drugi set. U trećem setu smo došle na radnu temperaturu, nažalost protiv Kineskinja nemaš pravo na krivi korak. Puno su brže u napadu, jednostavno su bile bolje. Jedino žalim za prvim setom, možda bi bilo nešto drugačije', kazala je Mužinić Vincetić.

'Loše smo ušle u meč, kasnije smo počele osjećati igru, ali nismo se uspjele nametnuti do kraja. Iskreno očekivala sam više, dobro smo se pripremile, dobro sam se osjećala, ali nažalost ždrijeb nam je već u četvrtfinalu donio Kinu', dodala je Dretar Karić.

Dodala je kako je nakon Tokija došlo do promjene sustava natjecanja, odmah se igra na ispadanje, a spojili su i kategorije.

'Mi smo ovdje igrali s jačim kategorijama, djevojkama s manjim invaliditetom. Nemaš pravo na pogrešan korak, odmah je nokaut sustav, meni je stari sustav bio bolji', dodala je Helena.

Iza njih je pet europskih zlata, s europskih prvenstvima imaju i broncu iz 2011. godine, dok su na svjetskim prvenstvima osvojile ekipno srebro (2017) i broncu (2014). Pariz su njihove četvrte paraolimpijske igre.

'Sve funkcionira, sve je na vrijeme. Hrana je super, transport funkcionira, atmosfera u dvorani je fantastična, tribine su pune, stvarno je uživancija', poručila je Anđela.

'Stvarno je sve super, posebno atmosfera za razliku od Tokija gdje smo zbog korene bili kao u zatvoru', dodala je Helena.

Njihova trenerica Mirela Šikoronja Ivančin je istaknula kako su djevojke odigrale fenomenalno set i pol, ali to nažalost protiv Kineskinja nije bilo dovoljno.

'Naravno da sam tužna zbog poraza, prije meča smo znali da s Kineskinjama moramo odigrati na 120 posto. Ušli smo prevelikim respektom, mislim da nas je to malo koštalo. Cure su počele igrati nakon seta i pol. Protiv Kineza nije dovoljno odigrati dvije, tri lopte kvalitetno, već pet, šest. Kasnije su igrale fantastično, prezadovoljna sam. Međutim, moramo priznati boljima i čestitati i početi se pripremati za drugi dio natjecanja', kazala je. 'Nažalost, nismo imali sreće prilikom ždrijeba jer nas je bacio na stranu cijele Azije', dodala je.

Korak do medalje ostali su i parastolnotenisači Borna Zohil (17) i Mirjana Lučić (47) koji su četvrtfinalu mješovitih parova kategorije XD17 stojećih izgubili od trećih nositelja Kineza Weinana Penga i Guiyana Xionga sa 0-3 (9-11, 7-11, 9-11).

Bio je to njihov treći meč nakon što su u prva dva susreta pobijedili Nijemce Thomasa Raua i Julianu Wolf sa 3-0, te Australce Nathana Pellissiera i Li Na Lei sa 3-2.

'Odigrali smo vrlo kvalitetno, no presudile su nijanse. Realno, oni su bolji od nas, ali pokazali smo da se možemo nositi', kazala je Lučić za koju su ovo druge POI nakon što je nastupila u Rio de Janeiru.

Za 17-godišnjeg Zohila, za prvog juniora svijeta, te desetog igrača svijeta ovo su prve Igre.

'Plasman u četvrtfinale je lijep rezultat, ostvarili smo dvije pobjede, te poraz od Kineza. Nakon jučerašnje dvije pobjede, ovo danas je bila lijepa nagrada i bonus. Možda je nedostajalo malo iskustva', kazao je mladić iz Pomera kraj Pule.

Zohil je pun dojmova s pariških Igara.

'Atmosfera je sjajna i na borilištima i u paraolimpijskom selu, nisam očekivao da će biti ovako lijepo', dodao je.

Njegov trener Bogdan Đekić je istaknuo kako je plasman u četvrtfinale veliki uspjeh.

'Ovo će za Bornu biti veliko iskustvo, on je budućnost hrvatskog i svjetskog parastolnog tenisa. Plasman u četvrtfinale u konkurenciji parova je fantastičan rezultat, ostvarili su dvije pobjede. Atmosfera u dvorani je bila fantastična, sav sam se naježio, užitak je biti ovdje', kazao je Đekić.