WIMBLEDON

Kakva drama, kakva šteta! Pogledajte završnicu u kojoj je Donna ostala bez finala

11.07.2024 u 17:43

Bionic
Reading

Najbolja hrvatska tenisačica, 28-godišnja Osječanka Donna Vekić poražena je u polufinalu Wimbledona od Talijanke Jasmine Paolini 6:2, 4:6, 6:7 (8:10) nakon dva i pol sata nevjerojatnog tenisa.

Hrvatska tenisačica Donna Vekić tako je propustila priliku izboriti prvi nastup u finalu Wimbledona, a po svemu prikazanom ne bi bilo nezasluženo da je u tome uspjela.

Nakon dva sat i 50 minuta lavovske borbe ona je na glavnom terenu stisnula ruku sedmoj tenisačici svijeta Talijanku Jasmine Paolini.

U prvom setu Donna je dominirala i dobila ga 6:2. U drugom su igračice držale svoj servis. U devetom gemu kod rezultata 4:4 na servis Talijanke Vekić je imala smeš na mreži kod 15:15 i promašila ga. Paolini je uzela gem, a u sljedećem oduzela Donni servis i izjednačila na 1:1 (4:6).

Na otvaranju trećeg seta Donna je odmah uzvratila oduzimanjem servisa te povela 2:0. U trećem gemu imala je brejk loptu, no Talijanka se izvukla i smanjila na 2:1. Ipak kod rezultata 3:2 za Vekić Paolini je uzela gem na Donnin servis i izjednačila na 3:3.

U nevjerojatnom raspletu Donna uzvraća brejkom, a Paolini brejkom na brejk za 4:4. Talijanka je svoj servis odradila bez greške i prvi puta povela u trećem setu (4:5). U desetom gemu Vekić je spasila meč loptu i izjednačila na 5:5.

Uslijedio je najduži gem meča, trajao je devet minuta! Donna je imala brejk loptu, pa je Paolini izborila tri gem servisa. Donna je sve vratila na svoju stranu i opet imala prednost i priliku za brejk da bi na kraju Talijanka uzela gem i povela 5:6. Donna je tijekom ovog gema pokazala evidentne znakove umora, a prije početka 12. gema bilo je suza. Ipak, u njemu je Vekić spasila još jednu meč loptu i s ruba ponora stigla do odlučujućeg 13. gema.

Početak odlučujuće igre je bio sjajan. Povela je Donna 2:0 pa 3:1. Imala je i 4:3. Paolini je okrenula rezultat u svoju korist (4:5) i stavila Donnu pod veliki pritisak uoči njena dva servisa, no Hrvatica je posao odradila savršeno i izborila meč loptu na servis Talijanke.

Paolini je također pokazala mirnoću i prvo izjednačila na 6:6, a potom i povela 6:7. Opet je sav teret bio na leđima Donne Vekić. Opet je bila sjajna i opet povela 8:7. Ali Paolini je bila jednako mirna i okrenula prednost na svoju stranu izborivši treću meč loptu. Ovoga puta ju je iskoristila i otišla u finale.

ZAVRŠNICU FANTASTIČNOG MEČA POGLEDAJTE OVDJE.

Donna Vekić je tako propustila priliku postati tek druga Hrvatica s Grand Slam finalom nakon Ive Majoli 1997. godine na Roland Garrosu.

Samim time, Donna se nije uspjela upisala u zlatnu knjigu hrvatskog tenisa kao tek treća iz Lijepe naše s plasmanom u finale Wimbledona.

Bio je to njihov četvrti međusobni susret i treća pobjeda talijanske tenisačice.

U drugom polufinalu nešto kasnije sastaju se četvrta nositeljica Kazahstanka Elena Ribakina i Čehinja Barbora Krejcikova.

Vekić je do sada osvojila ukupno četiri turnira u 13 odigranih finala. Prvo finale je igrala sa 16 godina u Taškentu, a sa 17 je osvojila svoj prvi turnir u Kuala Lumpuru. Slavila je i u Nottinghamu (2017), Courmayeuru (2021), te Monterreyju (2023).

Zanimljivo, ovo je za Donnu 43. nastup na nekom od četiri Grand Slam turnira i daleko najveći uspjeh. Čak 20 puta je ispadala u prvom kolima, a do sada je najdalje dogurala do četvrtfinala Australian Opena (2023) i četvrtfinala US Opena (2019).

S druge strane Paolini je do ove godine imala ukupno četiri pobjede na Grand Slamu, a sad je u razmaku od mjesec dana upisala finale Roland Garrosa i najmanje finale Wimbledona.