psk_2

PROPALI SVI IZGLEDI

Kraj Eura za Hrvatsku! Vatreni se vraćaju kući, Kek i Slovenci ispisali povijest

Bionic
Reading

Hrvatski su reprezentativci bili na čekanju. Gledali su naši reprezentativci u svojoj bazi u Neuruppinu rasplet u skupini C, prvoj od dvije o kojima su ovisili, ali rezultati su bili mimo očekivanja naših, te je sada jasno da ne mogu biti među četiri najbolja trećeplasirana. No, zato su Slovenci prvi put u povijesti prošli u nokaut-fazu

Hrvatskoj je ovo bio sedmi nastup na europskim prvenstvima, odnosno drugi pod vodstvom Zlatka Dalića. Na prošlom, Euru 2020, igranom 2021. godine, Hrvatska je prošla skupinu nakon pobjede nad Škotskom u trećem kolu. Potom je zapela u osmini finala, nakon poraza od Španjolske.

I ovog puta Hrvatska se mogla 'spasiti' u trećem kolu, no u ponedjeljak je u Leipzigu odigrala 1:1 s Italijom, što joj je donijelo drugi bod na konto. I svima je bilo jasno da o prolasku u nokaut-fazu Hrvatska ovisi o drugima.

Čak se i izbornik Dalić pomirio s time da je turnir za Hrvatsku gotov.

'Preuzimam odgovornost za ovaj neuspjeh, ja sam izbornik koji sa suradnicima biram igrače, određujem taktiku, odgovornost je samo moja. Neću tražiti alibi, sve sam ja radio sa svojim stožerom. Nakon brojnih uspjeha stigao je i neuspjeh, kako sam se znao nositi s uspjesima, tako ću se znati nositi i s neuspjehom', bio je prvi Dalićev odgovor, ali onda je ipak priznao da još uvijek vjeruje. Barem jedan promil.

'Ne gubim vjeru, niti nadu, dva penala promašiš, dva gola primiš u sudačkoj nadoknadi. Mađarska zabije gol u stotoj minuti. Nismo nikoga pobijedili i nismo zaslužili proći, ali daj Bože da se to dogodi'.

Očito je izbornik dobro predosjećao, jer i teoretski izgledi nestali su već ovog utroka, kada su se igrale utakice u C skupini.

Hrvatskoj je trebala uvjerljiva pobjeda Engleske protiv Slovenije i pobjeda Danske protiv Srbije, ali obje su utakmice zavešile 0:0.

Prema tome, Hrvatska nije s dva boda uspjela proći među četiri najbolje trećeplasirane momčadi.

Dakle, po treći put Vatreni nisu prošli skupinu. Dosad se to dogodilo još u Portugalu 2004. godine, te 2012. u Poljskoj i Ukrajini.

HRVATSKA NA EUROPSKIM PRVENSTVIMA:

  • EP 1996. Engleska - četvrtfinale
  • EP 2004. Portugal - skupina
  • EP 2008. Austrija i Švicarska - četvrtfinale
  • EP 2012. Poljska i Ukrajina - skupina
  • EP 2016. Francuska - osmina finala
  • EP 2020. Europa - osmina finala
  • EP 2024. Njemačka - skupina
  • +29
Engleska - Slovenija, EURO 2024., 25.6.2024. Izvor: EPA / Autor: Olivier Matthys
  • +30
Danska - Srbija, EURO 2024.; 25.6.2024. Izvor: EPA / Autor: ANNA SZILAGYI
Standings provided by Sofascore
sve osim nogometa

Učitavanje...

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal