ŠPEHAR ZA TPORTAL

Dinamovom treneru stigla jasna poruka: Najveća je odgovornost na Bjelici...

28.10.2024 u 11:47

Bionic
Reading

Iako je u jednom trenutku izgledalo kako bi ova sezona SuperSport Hrvatske nogometne lige mogla izgledati kao 'jednosmjerna ulica', s Dinamom kao glavnim kandidatom za naslov prvaka, nakon 11. kola situacija je ipak puno drugačija. Jer na vrhu je Hajduk, sa šest bodova prednosti pred Rijekom, odnosno sedam pred Dinamom, a sada se i Osijek 'probudio'

Dinamovi nogometaši nakon pobjede u Salzburgu, u utakmici Lige prvaka, dopustili su si veliki kiks, te su na svom stadionu doživjeli još jedan poraz. Nakon Hajduka, pod maksimirskim tribinama, pobjedu je odnio i Osijek.

A na cijelu situaciju u SHNL-u osvrnuo se Robert Špehar, jedan od najvećih Osijekovih napadača.

'Osijek je u nedjelju napravio stvarno veliko čudo. Posebno kada se sjetimo kako se prije par dana, na igralištu u Velikoj mučio s niželigašem u kup-utakmici. Međutim, u SHNL-u u zadnjih šest, sedam utakmica Osijek ima pozitivan niz, ali sada je protiv Dinama od prve do zadnje minute odigrao odličnu utakmicu, hrabro, znao je što želi u fazi obrane, napada i organizacije igre. Nije se prepao ni nakon Dinamovog vodstva, pa ni nakon izjednačenja, a to je onaj Osijek kojeg svi mi navijači želimo gledati. Dečki su pokazali da znaju i mogu, a sada svi očekujemo da tako i nastave. Jer došli su na četiri boda iza Dinama. Istina, nisu previše odmaknuli ni klubovima s dna, ali uz ovakav pristup, Osijek može nizati pozitivne rezultate, posebice jer ovakve pobjede donose i puno bolju atmosferu', rekao je Špehar za tportal.

>> MAXSport – najbolje od hrvatskog nogometa! Više informacija OVDJE.

Baš kao što prvenstveni poraz donosi Dinamu negativnu atmosferu, unatoč slavlju u Salzburgu?

'Na Dinamovu žalost, start u SHNL-u je loš. I nije samo ova utakmica uzrok tome, jer gubio je Dinamo i od Hajduka, pa od Slaven Belupa, remizirao protiv Istre. Previše je to kikseva. Nitko nije očekivao tako loš start. Istina, ima Dinamo jako veliki kadar, s puno dobrih igrača. Međutim, treba se trgnuti. Jer unatoč dobroj situaciji u Ligi prvaka, prvenstvo mora biti prioritet Dinamu. To mu je najvažnije, jer bez naslova, nema izlaska u Ligu prvaka. Ne mogu ulaziti u Bjeličin dio posla, ali možda se ne bi trebalo toliko rotirati u prvenstvu, već posložiti nekakvu standardnu momčad. Ovo nije bila 'neka' utakmica, ovo je bio derbi, protiv Osijeka. istina, Dinamo je htio, nije podcijenio Osijek, ali ako nisi 100 posto na takvim utakmicama, dogodi ti se poraz uz četiri primljena gola. A mogao je dobiti još kojeg'.

Hajduk je najveći dobitnik ovog kola?

'Hajduk ove sezone nema još ni poraz. Gattuso je sve to jako dobro posložio, igra Hajduk jako dobro, ima i klasnih igrača u vidu Rakitića i Livaje, zatim tih mladih igrača, koji donose prevagu. I s takvom atmosferom Hajduk je istaknuo kandidaturu za prvo mjesto'.

Hajduk je i prošle sezone bio jesenski prvak, s velikom bodovnom prednošću pred Dinamom, a znamo kako je sve završilo. Možda se u Maksimiru vode tim sjećanjima?

'Tu je najveća odgovornost na treneru Bjelici. On mora znati rasporediti snage u tom ritmu srijeda - nedjelja. Jer ima veliki roster. A najbolji pokazatelj toga je li trener pogodio jest rezultat. I očigledno u nedjelju nije pogodio. Ovih sedam bodova prednosti Hajduka uopće nije za podcjenjivanje, kao 'stići će se'... Dinamo do zimskog odmora dolazi na Poljud, i u slučaju poraza, ako Hajduk ode na deset bodova prednosti, tko ti može granatirati da ćeš u proljeće stići taj zaostatak. Dinamo se mora što prije probuditi i početi pobjeđivati. Ali ne samo u derbijima, već i u malim utakmicama. Jer vidimo kakve Dinamo ima igrače, i s kakvim ugovorima'.

11. kolo SuperSport HNL-a, NK Dinamo - NK Osijek 2:4 (sažetak) Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MAXSport/Croatel

Puno je komentara na Dinamovu zadnju liniju. Protiv Salzburga je bila dobra, a protiv Osijeka loša.

'Možda je i to posljedica svih Bjeličinih promjena. Znamo da je obrana najvažniji dio momčadi. I ako je konstantno mijenjaš, ne može se do kraja uigrati i ne može biti, kako volimo reći', taj beton. Naravno, nužne izmjene su neizbježne, a u mislim na kartonirane ili ozljede. Ali zna se da obrana mora biti standardna. Osim toga, Dinamo u SHNL-u nema što igrati s tri braniča. Dinamo mora igrati napadački. OK, u Ligi prvaka, igraš s tri braniča, pa se spuštaju dva beka, i zapravo imaš petoricu u zadnjem redu. Za razliku od domaćeg prvenstva, gdje mora u svakoj utakmici ići na pobjedu, dakle igrati što ofenzivnije. Jer sada su mu bodovi neophodni', jasan je bio Špehar.

Standings provided by Sofascore