A SADA, ZLATO

Momci, već sad ste šampioni; Hrvatska izborila finale Olimpijskih igara

  • Lu.K./Hina
  • Zadnja izmjena 09.08.2024 21:18
  • Objavljeno 09.08.2024 u 20:48
Bionic
Reading

Hrvatska je pobijedila Mađarsku s 9:8. U finalu je čekaju aktualni olimpijski pobjednici, reprezentativci Srbije

Hrvatska muška vaterpolska reprezentacija plasirala se u finale Olimpijskih igara u Parizu svladavši Mađarsku s 9:8 (3:3, 4:2, 2:2, 0:1) u polufinalu.

Sjajni Fatović i Bijač

Loren Fatović je s pet golova predvodio Hrvatsku, a kapetan Marko Bijač je sakupio 10 obrana, od toga dva je puta zaustavio peterce Martonu Vamosu, dva je gola dodao Luka Bukić. U mađarskom sastavu su po dva gola zabili Vamos i Szilard Jansik.

U novom vaterpolskom klasiku hrvatski su igrači opet pokazali kako su idealno tempirali formu za Igre u Parizu. Nakon podvojenih dvoboja u skupini, otkako je počelo natjecanje na ispadanje, izabranici Ivice Tucka prikazuju svoje najbolje predstave, nakon 10:8 pobjede protiv Španjolske u četvrtfinalu, u polufinalu je sa 9:8 pala i Mađarska.

Hrvatska je povela u prvoj minuti lijepim pogotkom Mara Jokovića, no uslijedila su tri uzastopna gola Mađara u manje od dvije minute čiste igre. Mrežu iza Bijača tresli su Jansik, Vamos i Fekete. A tada se probudio Fatović koji je postigao dva uzastopna gola za 3:3 na kraju prve četvrtine. Fatoviću se pridružio i Bijač koji je u zadnjim sekundama prve četvrtine upisao prvu obranu, da bi u prvoj minuti drugog dijela naš kapetan po prvi put zaustavio peterac Vamosu. Nažalost, lopta se vratila mađarskom igraču koji je iz popravnog zabio za 3:4.

Ključna završnica druge četvrtine

No, Fatović nije dopustio Mađarima novo odljepljivanje, zabio je peterac za 4:4, a nakon gola Varge je pogodio i za 5-5. Ključnom se pokazala završnica druge četvrtine kada su Žuvela i Fatović svojim petim golom odveli Hrvatsku na 7-5. Svoj zadnji gol Fatović je zabio osam sekundi prije isteka četvrtine i to s igračem više.

U drugom poluvremenu Hrvatska je zabila samo dva gola, a prednost je čuvao fenomenalni Bijač. Za Mađarsku su u trećoj četvtini zabijali Angyal i Jansik, no u oba je slučaja Bukić vrlo brzo vraćao prednost na dva razlike. Imala je Mađarska u tom periodu i dva peterca, prvo je Manhercz promašio vrata, a onda je Bijač fantastično zaustavio udarac Vamosa. Nakon te Bijačeve obrane mogla je Hrvatska u zadnjoj sekundi i na tri razlike, ali pokušaj Jerka Marinića Kragića u situaciji s igračem više zaustavila je vratnica.

  • +14
Slavlje hrvatskih vaterpolista, vaterpolo 9.8.2024. Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec

Bijačeva završnica

Početkom posljednje dionice Hrvatska je imala dva napada s igračem više za bijeg na plus tri, nije ih iskoristila, pa je Nagy golom četiri i pol minute prije kraja smanjio na 9:8. Da Mađarska ne poravna u završnici pobrinuo se Bijač koji je bravurozno branio udarce Nagyja i Varge kada je Hrvatska imala igrača manje u bazenu: Nagyju 2:36, a Vargi 1:37 minuta prije kraja.

Ovo je treće veliko vaterpolsko natjecanje u 2024., nakon Europskog prvenstva u siječnju te Svjetskog prvenstva u veljači, a Hrvatska je svaki put stigla do finala. Na EP je osvojila srebro, a na SP zlato.

Finale protiv Srbije

Hrvatska će u finalu u nedjelju od 14 sati igrati protiv Srbije, dok će Mađarska od 9.30 igrati za broncu protiv SAD-a. Ranije u petak je Srbija u prvom polufinalu svladala SAD sa 10-6 za svoj treći ulazak u finale OI zaredom. I u Riju 2016. i u Tokiju 2021. je osvojila zlato.

  • +50
Hrvatska - Mađarska, vaterpolo, polufinale, Olimpijske igre, 9.8.2024. Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal