OVO JE VELIKO

Skandal: Anti-doping agencija otkrila kako se sportaši iz SAD-a sustavno dopingiraju

  • Luka Kostić
  • Zadnja izmjena 09.08.2024 16:55
  • Objavljeno 09.08.2024 u 16:54
Bionic
Reading

WADA je u službenom priopćenju potvrdila nedavno Reutersovo istraživanje koje je otkrilo kako se sportaši iz SAD-a uz podršku USADA-e dopingiraju najmanje od 2021. godine

Svjetska anti-doping agencija (WADA) objavila je službeno priopćenje u kojem je otkrila kako Sjedinjene Američke Države i Američka anti-doping agencija (USADA) godinama koriste nedozvoljene supstance i prikrivaju rezultate od javnosti.

Reuters prvi otkrio skandal

Priopćenje dolazi nakon što je Reuters otkrio skandal koji uključuje američke sportaše, uključujući i olimpijce, koji su najmanje od 2021. do danas pod utjecajem nedozvoljenih supstanci, a koji nisu kažnjeni. Reuters je u svom istraživanju razotkrio kako je USADA dopustila nekolicini sportaša i/ili sportašica korištenje doping sredstava ne bi li pod krinkom pratili eventualno kršenje pravila kod drugih sportaša.

Inkognito sportaši

Međutim, WADA piše kako to nije provedeno u skladu s njezinim pravilima, koja ne dopuštaju tim inkognito sportašima da zadrže svoja odličja i rezultate. Svjetska anti-doping agencija kaže kako američki sportaši sustavno koriste steroide ne bi li špijunirali svoje kolege. U nastavku donosimo najbitnije djelove službenog priopćenja:

'WADA se želi službeno očitovati na priču iz Reutersa u kojoj je otkriven plan prema kojem je USADA dopuštala sportašima koji su koristili doping da se natječu godinama, u najmanje jednom slučaju bez objave rezultata ili sankcioniranja, direktno kršeći pravilnik Svjetske anti-doping agencije i vlastitih pravila.'

'Američko ponašanje prijeti integritetu sportskih natjecanja'

'USADA-ino ponašanje prijeti integritetu sportskih natjecanja. Kada je WADA saznala za tu praksu u 2021., odmah je zatražila od američke agencije da prestane s tim radnjama. WADA je saznala za u najmanjem slučaju tri slučaja u kojima su dopingirani američki sportaši godinama služili kao USADA-ini tajni agenti bez da je o tome obaviještena WADA i bez pokriću takve prakse u pravilima anti-dopinga', dodaje se u priopćenju.

WADA u nastakvu navodi primjer najmanje dvojice neimenovanih sportaša i/ili sportašica koji su godinama koristili steroide, ali nisu pretrpjeli nikakve sankcije.

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal