psk_2

TKO JE BOLJI?

Optino superračunalo prognoziralo šanse za finale; evo tko će osvojiti Euro

  • Luka Kostić
  • Zadnja izmjena 12.07.2024 20:01
  • Objavljeno 12.07.2024 u 20:01
Bionic
Reading

Španjolska i Engleska u nedjelju navečer u Berlinu igraju za titulu prvaka Europe. Furija je u svom petom finalu i ima prilike doći do rekordnog četvrtog naslova, dok Englezi ganjaju svoj prvi

Optino superračunalo prognoziralo je da reprezentacija Španjolske ima veće šanse osvojiti Euro.

Opta je na početku turnira najviše šansi za osvajanje dala Engleskoj, koja će u nedjelju navečer protiv Furije tražiti svoj prvi europski naslov; međutim, Englezi su se mučili na putu do finala: na cijelom prvenstvu zabili su samo sedam pogodaka i ovisili o trenucima inspiracije sjajnih pojedinaca.

  • +66
Nizozemska - Engleska, polufinale EURO 2024.; 10.7.2024. Izvor: EPA / Autor: RONALD WITTEK

S druge strane, Španjolska je pobijedila u svakoj svojoj utakmici i definitivno pokazala najbolji nogomet na turniru. Štoviše, jednu ovako dominantnu momčad nismo na velikom turniru vidjeli vjerojatno od Eura 2012., kada je legendarna španjolska generacija s Davidom Silvom, Xavijem, Cescom Fabregasom i Andresom Iniestom došla do drugog uzastopnog naslova.

Engleska više nije favorit

Tako je i superračunalo promijenilo svoje predviđanje prema formi reprezentacija; Španjolska ima 55,3 posto šansi da podigne trofej, Engleska 44,7. Unutar regularnih 90 minuta, Španjolska ima 40,5 posto šanse da pobijedi, Engleska 29, dok postoji 30,5 posto šansi da utakmica završi neriješeno.

Međutim, možda najbitnija prognoza došla je iz dalekog Tajlanda; tamo je tapir Khao Knong jeo hranu ispod španjolske zastave i tako predvidio pobjedu Furije.

  • +27
Španjolska - Francuska, Euro (9.7.2024.) Izvor: EPA / Autor: CLEMENS BILAN
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal