SAMO ZA TPORTAL

Pranjić: 'Bayern je favorit, ali bio je i Dinamo protiv Hajduka...'

15.09.2024 u 07:33

Bionic
Reading

Dinamo nema previše vremena za tugovanjem, jer iako je izgubio 0:1 od Hajduka u najvećem hrvatskom derbiju, već u utorak (21 sat) - Modri imaju novi, težak ispit. Okršaj u Münchenu, u 1. kolu Lige prvaka, protiv Bayerna, a čiji je dres tri sezone nosio i bivši hrvatski reprezentativac Danijel Pranjić

Bivši hrvatski reprezentativac, danas 42-godišnji Danijel Pranjić, u svojoj bogatoj igračkoj karijeri tri je sezone nosio i dres minhenskog Bayerna. S bavarskim je klubom stigao i do dva finala Lige prvaka, tako da jako dobro pozna mentalitet tog kluba.

Nosio je Pranjić i dres zagrebačkog Dinama, pa je zapravo idealan sugovornik za najaviti ogled koji je na rasporedu ovog utorka od 21 sat na Allianz Areni.

Prije nego se osvrnuo na taj ogled, Pranjić je komentirao i poraz Modrih u najvećem hrvatskom derbiju, naglasivši kako je Gattusova momčad posve zasluženo uzela tri boda.

>> MAXSport – najbolje od hrvatskog nogometa! Više informacija OVDJE.

'Svi su prije utakmice bili uvjereni da će Dinamo to riješiti u svoju korist. Ali kada vidimo sve što se događalo u Hajduku zadnjih nekoliko dana, imao samo osjećaj, a što sam i rekao ljudima iz kluba na treningu, da bi se moglo dogoditi svašta. Jer najopasniji je 'ranjeni lav', a znamo i da Hajduk ima takve igrače, koji u jednoj utakmici mogu napraviti čudo, poput Livaje i Rakitića...Znao sam da Dinamo to neće lako dobiti, a na kraju se dogodilo čak i da je Hajduk pobijedio. Ponavljam, posve zasluženo, jer taktički je stvarno odigrao odlično od prve do zadnje minute. Vidjelo se što žele, bili su kompaktni'.

Znamo da je pred Dinamom u utorak utakmica u Ligi prvaka, protiv Bayerna. Jesu li Modri možda više razmišljali o njoj?

'To zbilja ne mogu reći. Ali ako jesu, onda je to bilo krivo. Naime, s Hajdukom igraš najveću utakmicu hrvatskog nogometa, i sav fokus mora biti na toj utakmici. Jer realnije je da ćeš tu uzeti tri boda, nego u Münchenu'.

Nego, igrali ste za Bayern. Kakav je to osjećaj?

'A što reći za Bayern? To je vrh. Svi koji smo u nogometu, sanjamo igrati za jedan tako veliki klub, poput Bayerna, Reala, Barcelone. Svaki dan proveden u takvom klubu ostavlja i prekrasne uspomene. Baš prije par dana bio sam u Düsseldorfu, Toni Kroos je oformio The Icon League, pa smo malo i igrali nogomet i vidio sve te prijatelje. Ostaje bogatstvo za cijeli život'.

Može li Dinamo napraviti nešto protiv Bayerna?

'Takvo pitanje bilo je postavljeno i Hajduku, što može napraviti protiv Dinama. Eto, pa je Hajduk uzeo tri boda. Dakle, to je nogomet. Naravno, ako Dinamo izađe kao što je bio protiv Hajduka, onda ne može napraviti ništa. Jer Bayern uvijek ide na pobjedu, njemu nije bitno protiv koga igra. I neće podcijeniti Dinamo. Iz razloga što mu je prošla sezona bila lošija. Zasad su stopostotni, imaju novog trenera, igraju pred svojim navijačima. Također, i u Ligu prvaka žele ući pobjedom. Dinamu će sigurno biti teško. Ali ako dobro izanaliziraju Bayern, ako budu kompaktni, postoje nekakve šanse. Imat će Dinamo sigurno i glasnu podršku svojih navijača. Očekujem dobar Dinamo, da se ne uplaši, i da izađe gardom. Hoće li ići 'visoko', ili u nekakvom srednjem ili nižem bloku, tek ćemo vidjeti. Naravno, očekujem i da će svoju priliku vrebati iz kontre. I sigurno će Dinamo doći do svojih prilika. Nadam se da će ih znati iskoristiti, pa bi onda i nekakva nervoza mogla ući u igrače Bayerna. Naravno da je Bayern favorit, ali nema predaje unaprijed'.

Vi ste s Bayernom stigli do dva finala Lige prvaka?

'Tako je. No, ni u jednom nisam igrao. Posebno mi je žao zbog prvog finala, protiv Intera, jer do njega sam igrao konstantno u svim utakmicama. Baš kao što je i Ivica Olić svojim golovima nosio našu momčad. Trener Louis Van Gaal se u finalu odlučio za Hamita Altintopa. Nisam ušao ni minute, tako da je ostaje žal. Ali još više žalim što smo ta oba finala (op.a. drugo je bilo protiv Chelseaja) izgubili'.

Ima li Dinamo sada igrača koji bi mogli igrati u Bayernu?

'To najbolje zna Bayernova skautska služba. Oni kada analiziraju igrače, ništa ne prepuštaju slučaju. I kada odrede da je to 'taj' igrač, oni o njemu znaju praktički sve. Ne gledaju samo igračke kvalitete, već sve što s tim igračem dolazi u 'paketu', od ponašanja u svlačionici, karaktera, je li 'radnik'... No, sigurno da u Dinamu ima jako puno kvalitete. Meni osobno je Baturina br. 1. Ali ima još igrača koji bi sigurno mogli konkurirati. Možda ne za prvih 11, ali sigurno da budu u rosteru'.

Znamo da u ponedjeljak imate prvenstvenih obveza. No, možda u utorak stignete do Münchena?

'iskreno, čak sam i našao kartu za let Split - München, ali nisam siguran hoću li otputovati, jer prema sadašnjem rasporedu već u petak imamo novu utakmicu, protiv Širokog. Tako da ću morati pripremati momčad. Ali ako se slučajno ta naša utakmica pomakne na subotu ili nedjelju, vrlo lako je moguće da sam u utorak na Allianz Areni'.

A za koga ćete navijati, jer ipak ste tri godine nosili dres Bayerna, a samo jednu Dinamov?

'Igrao sam za oba kluba, ali srce vuče za Plave. Jasno, profesionalci smo svi, svi su ti klubovi dragi, ali kada igra hrvatski klub uvijek navijam za naše. Tako bi sigurno navijao i za Hajduk da igra protiv Bayerna', jasan je bio Danijel Pranjić.