nije mu lako

Sunarodnjaci ga kritiziraju, a na 'Otoku' ga očekuje najveći ugovor u ligi

09.09.2024 u 14:04

Bionic
Reading

Napadač Manchester Cityja i norveške reprezentacije, trenutno je u središtu pozornosti zbog sjajnih nastupa na klupskom nivou i slabijih izvedbi za reprezentaciju.

Erling Haaland trenutno se ne natječe za pogotke s igračima Premier lige, već s čitavim klubovima. U prve tri utakmice za Manchester City postigao je sedam golova, što je jednako učinku Chelseaja i Liverpoola, dok su svi ostali klubovi dali manje. Međutim, kada skine dres Građana i zaigra za reprezentaciju, norveški gorostas odjednom ne djeluje ni približno precizno ni nezaustavljivo.

Haaland izgleda daleko ispod svoje uobičajene razine. Ovo je jedna od njegovih najgorih izvedbi koje sam ikada vidio - izjavio je bivši izbornik Norveške (2009. - 2013.) Egil Olsen, ne skrivajući razočaranje dok je gledao kako napadač Manchester Cityja promašuje četiri prilike, od kojih je jedna bila iznimno izgledna, u utakmici protiv Kazahstana koja je završila razočaravajućim rezultatom 0:0 za Norvešku.

'Imamo samo dva igrača svjetske klase. Prvi je ispodprosječni Haaland, a drugi Martin Odegaard. On ponekad bljesne, ali vidio sam i puno bolje njegove izvedbe. Osvojiti samo jedan bod je zaista loše. U našoj skupini s Austrijom i Slovenijom, nema ekipe koja će poklanjati bodove Kazahstanu - istaknuo je bivši izbornik Norveške Egil Olsen, izravno kritizirajući trenutačnu formu svojih najboljih igrača.'

Ništa manje kritičan nije bio ni Jan Aage Fjortoft, bivši najbolji nogometaš Norveške iz 1998. godine, koji od 2016. obavlja ulogu savjetnika Uprave unutar reprezentacije.

'Vrlo razočaravajuća izvedba Norveške. Još uvijek mi je enigma kako se toliko talentiranih igrača ne može pretvoriti u uspješnu momčad', kazao je Fjortoft, što je mnogi protumačili kao kritiku upućenu izborniku Staleu Solbakkenu.

Unatoč kritikama, norveški mediji pišu da Solbakken ne mora strahovati za svoju poziciju. Iako su navijači razočarani izostankom s Europskog prvenstva, Solbakken bi trebao ostati na funkciji izbornika do isteka ugovora 2026. godine. Sam je najavio da će odstupiti neovisno o plasmanu na Svjetsko prvenstvo, jer ga ponovo zanimaju klupske trenerske dužnosti. Ta najava sigurno neće zadovoljiti navijače, koji teško opraštaju dosadašnje neuspjehe reprezentacije.

  • +15
Chelsea - Manchester City, engleska liga, 18.8.2024. Izvor: EPA / Autor: Tolga Akmen

Tisuću kilometara dalje, u plavom dijelu Manchestera, Haalanda ne čekaju kritike, već - novi ugovor. Kako izvještavaju Marca i Daily Mail, Haalandovi predstavnici već su održali nekoliko sastanaka i uglavnom dogovorili uvjete produženja suradnje s Manchester Cityjem. Iako njegov aktualni ugovor vrijedi do 2027. godine, novi potpis nije nužan, ali mogao bi ga učiniti najplaćenijim igračem Premier lige. Trenutno tu titulu drži njegov suigrač Kevin De Bruyne, s plaćom od 25 milijuna eura godišnje, odnosno oko 500 tisuća eura tjedno. Prema trenutnom ugovoru, Haaland zarađuje oko 450 tisuća eura tjedno, ali Daily Mail otkriva da se taj iznos udvostručuje kada se dodaju bonusi, koji su mu gotovo garantirani. Dakle, već sada je praktično najplaćeniji igrač Premier lige, a s novim ugovorom to bi postao i po osnovnoj plaći.

Posebno je važno napomenuti da će novi ugovor, bez obzira na rok trajanja, vjerojatno uključivati i otkupnu klauzulu. Na tome inzistiraju Haalandov otac Alf-Inge i njegov agent Rafael Pimenta, jer žele osigurati da napadač zadrži kontrolu nad svojom budućnošću.

City, pak, računa na Haalandovu lojalnost, a najnovijim potezom – ponudom najunosnijeg ugovora godinama prije isteka trenutnog – šalje jasnu poruku da će Haaland biti temelj svih budućih klupskih projekata. Bez obzira na dolaske novih igrača ili eventualni odlazak ili ostanak Pepa Guardiole, Haaland ostaje ključni igrač u dugoročnim planovima kluba.