15. lipnja

Tri desetljeća rivalstva: Hrvatska i Španjolska ponovno na terenu!

10.06.2024 u 13:37

Bionic
Reading

Hrvatska i Španjolska susrest će se u subotu, 15. lipnja u susretu 1. kola kvalifikacijske skupine Eura u Berlinu i bit će to već 11. međusobni susret velikog rivalstva. A priča je počela točno tri desetljeća ranije epizodom koja nam je ostala u zaista lijepom sjećanju

Bio je to sami početak bajke o 'Vatrenima', ožujak 1994. godine i pripreme za naš prvi odlazak na veliko natjecanje, Euro 1996. Španjolska nas je dočekala u svom gnijezdu, stadionu Luis Casanova u Valenciji, gdje su joj naši održali pravu nogometnu lekciju, nadigrali i pobijedili s 2:0 golovima Roberta Prosinečkog u 6. i Davora Šukera u 55. minuti. Dvojica asova (oba će biti i zvijezde Reala) obilježila su taj meč koji ima simboličan značaj, jer nam je ova pobjeda jasno najavila kako Hrvatska zaista ima kvalitetu nadmašiti i svjetske nogometne velesile.

Do prvog službenog ogleda sa Španjolskom prošlo je nakon trijumfa u Valenciji čak 18 godina. Bilo je to na Euru 2012. godine u Gdanjsku. Nakon pobjede nad Republikom Irskom i remija asa Italijom, 'Vatrenima' je trebala pobjeda kako bi izborili plasman u nokaut fazu natjecanja i to protiv tada aktualnih svjetskih i europskih prvaka, njihove zlatne generacije. Hrvatska je odigrala vrlo dobar meč, imala je i preko Rakitića veliku priliku doći u vodstvo, ali u konačnici smo se morali otvoriti, zaigrati 'va banque' što su Španjolci kaznili i pobijedili golom Jesusa Navasa u 88. minuti te nas eliminirali s turnira.

'Dug' iz Gdanjska naplatili smo četiri godine kasnije, zanimljivo, opet je to bilo 3. kolo kvalifikacijske skupine Eura, ali tad smo bili u znatno povoljnijoj situaciji. Naime, Hrvatska je pobjedom nad Turskom i remijem s Česima već otvorila vrata druge faze i zaigrala pod znatno manjim pritiskom. U meč smo krenuli loše, Morata je zabio u 7. minuti. No, uslijedio je veliki preokret u režiji Ivana Perišića, koji je u 45. minuti asistirao Nikoli Kaliniću za poravnanje, a u 87. minuti sam zatresao mrežu za trijumf od 2:1! Osim Perišića, heroj večeri bio je i Danijel Subašić, obranivši kod omjera 1:1 jedanaesterac Sergia Ramosa!

Sljedeći duel sa Španjolcima rado bismo – zaboravili, jer smo u rujnu 2018., doživjeli najteži poraz u povijesti: čak 0:6 u Elcheu u susretu Lige nacija. Tek dijelom smo se „osvetili“ dva mjeseca kasnije na Maksimiru, trijumfom od 3:2 pogotkom Tina Jedvaja u sudačkoj nadoknadi.

U posljednja dva susreta sa Španjolskom sreća nam je baš okrenula leđa. Pogotovo to važi za fantastični nogometni klasik, odigran u osmini finala prošlog Eura, 2021. u Kopenhagenu. Bila je to večer u kojoj smo letjeli do zvijezda i padali na dno: poveli smo autogolom Pedrija (20.) da bi Španjolci izveli totalni obrat do 1:3 (Sarabia 38., Azpilicueta 57., Ferran Torres 77.). Kad je izgledalo da je meč odlučen, 'Vatreni' su još jednom pokazali karakter i došli nadomak čuda, Oršić (85.) i Pašalić (90.+2.) sve su vratili na početak, izjednačivši na 3:3. Nažalost, u produžetku smo očito ostali bez energije i koncentracije, kaznili su nas Morata (100.) i Oyarzabal (103.), Španjolska je u konačnici slavila s 5:3.

Ako smo tad mislili da nismo miljenici sreće, što tek kazati za lanjski duel sa Španjolskom u finalu Lige nacija? Prethodno smo u sjajnoj partiji nadmašili domaćina Nizozemsku u polufinalu, a finale zaigrali pred 30-ak tisuća naših navijača na stadionu Kuip u Rotterdamu. Velika bitka u 120 minuta nije donijela pogodak, a u dramatičnoj seriji jedanaesteraca fatalan je bio neuspješan šut Brune Petkovića s bijele točke, da bi Dani Carvajal donio trofej 'Furijama'.

Dakle, vrijeme je da Hrvatska 15. lipnja na Olimpia stadionu u Berlinu ponovo – igra kao prvak, stoga jedva čekamo priliku za uzvrat, uz poruku Španjolcima: Vidimo se na terenu!

Iskoristite priliku u PSK kladionici uz promociju 'Kuća časti 5+1'! U vremenu do 21. srpnja, odigrajte pet listića u pet različitih dana i vaša šesta oklada je na kuću. Uz besplatne oklade od 3 ili 10 eura, uživajte u uzbudljivom praćenju sportskih događaja. Uz PSK igrajte kao prvaci, a više o promociji pogledajte ovdje.