IVO MILIĆ O USPJEHU

U Dinamu posebno sretni i ponosni na dva uspjeha svojih 'klinaca'

06.08.2024 u 15:49

Bionic
Reading

Prva momčad Dinama uspješno je startala u novoj sezoni, isprativši na otvaranju prvenstva Istru 1961 s Maksimira s pet komada u mreži.

A, ako se po jutru dan poznaje, uspješan bi mogao biti i start momčadi iz mlađih kategorija u sastavu Dinamove nogometne škole, jer otvaranje prvenstava u tim uzrastima praktički je pred vratima. Juniori startaju već 17. kolovoza domaćim susretom protiv Mladosti iz Ždralova, dok će kadeti i pioniri na teren tjedan dana kasnije, 25. kolovoza, a protivnici će im biti kadetska i pionirska momčad Rudeša.

Optimizam svakako pružaju dva vrhunska rezultata koje su ovog vikenda ostvarili pioniri i kadeti 2. Pioniri su osvojili turnir pod nazivom 'Bican Cup' u Češkoj, dok su kadeti 2 bili najbolji na karlovačkom turniru 'Branko Čavlović' poznatijim pod kolokvijalnim nadimkom 'Čavlek'.

O ta dva uspjeha govori direktor Dinamove akademije Ivo Milić, koji je ovih dana, kad se u obzir uzme i trijumf na Ramljaku koji se čekao od 2015. godine, doista imao mnogo razloga za zadovoljstvo. Prvi je na redu bio osvrt na uspjeh u Češkoj.

'Pratili smo dečke putem linka na Youtubeu koliko smo mogli i stigli, jer kao što znate, ovog vikenda se na Maksimiru odigravala završnica Memorijalnog turnira Mladen Ramljak. Inače, ovaj turnir smo osvojili i prošle godine sa 2009. godištem tako da smo ondje došli s pozitivnim emocijama. To su turniri na kojima smo malo van naše zone komfora, nije sve toliko glatko kao što ponekad zna i može biti u prvenstvu i zato smo posebno ponosni na trofej', istaknuo je direktor Milić za klupske stranice.

Koje su najveće dobiti ovakvih međunarodnih izleta?

'To je jednostavno najbolji način da ti mladi igrači napreduju, kao i za nas iz akademije da ih malo procijenimo, da donesemo neke zaključke o pojedincima pošto se na tim turnirima radi o protivnicima koji su snagom uz naš bok. Imamo ih priliku vidjeti u malo drukčijem okruženju na kakvo nisu navikli, stoga su koristi višestruke i itekako osjetljive'.

Akademija se uvijek vodi načelima kako rezultat nije primaran, ali ovo je svakako nešto što itekako donosi zadovoljstvo vodstvu akademije?

'Rezultat nije primaran, primaran je razvoj igrača, ali naravno, lijepo je graditi neki imidž kako kluba, tako i same akademije u Europi, na ovakvim inozemnim okupljanjima. Svaki dobar rezultat kreira atmosferu, zajedništvo i timski duh u momčadi, a naši dečki su pokazali da su ekipa i ovaj je uspjeh sigurno pravi temelj za dobar ulazak u sezonu'.

Osvojen je i turnir Branko Čavlović 'Čavlek' u kategoriji kadeta 2, a direktor Milić odmah se prisjetio uspjeha te generacije na prošlogodišnjem izdanju prethodno navedenog turnira. 

'Baš je ta momčad prošle sezone osvojila turnir 'Bican Cup' u Češkoj, kojeg smo eto, ove sezone uzeli s pionirima. Što se kadeta 2 tiče, ovog ljeta su izdominirali turnirom u Karlovcu. Zabili su 14 golova, a nisu primili nijedan, a radi se doista o dobrom, kvalitetnom turniru koji se sada održava već dugi niz godina. U finalu smo svladali Osijek 3:0 i jako smo sretni i ponosni što smo uz sam turnir, osvojili i sve individualne nagrade. Opet ponavljam kao i u slučaju pionira, dobar je to temelj za ulazak u sezonu', kazao je direktor Milić, a onda se još jednom osvrnuo na najvažnije postulate akademije. 

'Dinamo je pritisak, ovi turniri su sjajni jer pružaju dodatnu priliku da odgajamo mlade igrače tako da cijelo vrijeme osjete taj pritisak i stres u nekoj zdravoj mjeri, ali i da se ponašaju i predstavljaju klub u pravom svjetlu, da usvoje te neke gospodske manire kojima se Dinamo diči. Kad imaš to sve, onda se rađa jedan karakter, a nama se pruža veća šansa da jednog dana iz akademije izvučemo igrača za prvu ekipu. Možda neće svi biti za Dinamo, ali možda će biti za Slaven Belupo, za Istru, i smatram da na taj način razmišljamo o budućnosti našeg nogometa općenito u nekom širem kontekstu'.