IMPRESIVNO

Uz odricanja, ali i naslove koje ima, Lena je za olimpijsku medalju bila predodređena

07.08.2024 u 22:19

Bionic
Reading

Lena Stojković osigurala je Hrvatskoj šestu olimpijsku medalju na Igrama u Parizu, ali i tekvondou šesto olimpijsko odličje otkako Hrvatska sudjeluje na Igrama

Splićanka Lena Stojković, 22-godišnjakinja, dvostruka europska i svjetska prvakinja u tekvondou koju je Hrvatski olimpijski odbor lani u prosincu proglasio najboljom sportašicom u 2023.

Istu nagradu osvojila je i u izboru za najbolju sportašicu, a koji organiziraju Sportske novosti.

Maštala je o odlasku na Igre u Pariz.

'Priželjkujem ih jer je to posebno iskustvo za svakog sportaša. Kao juniorka sam 2018. bila na Olimpijskim igrama mladih u Buenos Airesu i tada sam osvojila broncu. Pamtim lijepu atmosferu u olimpijskom selu i druženja s natjecateljima iz drugih sportova, kao i 'ludnicu' u dvorani, čemu je zasigurno pridonio latinoamerički temperament. Vjerujem da su 'prave' Olimpijske igre još bolje', rekla je Lena Stojković tijekom veljače.

Sada ih je napokon i 'osjetila'. I ne samo osjetila, već je ispunila najveću želju svih sportaša. Odnosno, osvajanje olimpijske medalje.

Inače, Lena ima dva europska zlata - iz Sofije 2021. i Manchestera 2022. - te dva svjetska odličja. Prvo je osvojila u studenom pretprošle godine u meksičkom gradu Guadalajari, a drugo 2023. godine u Bakuu u Azerbajdžanu.

Iako je od jutra bila u 'pogonu', sve do zadnjeg meča protiv Turkinje, Lena je bila koncentrirana i usredotočena. Kako je rekla, dok god ne završi posljednji meč, ne razmišlja ni o čemu drugome, a u što smo se uvjerili, jer kada je postala osvajačica bronce - suze su krenule.

'Kad završi borba, sve otpustim i tada krenu suze radosnice', svojevremeno je izjavila Lena.

  • +6
Lena Stojković osvojila je olimpijsku broncu Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Disciplina joj nije problem. Trenira pet dana u tjednu, ponekad i subotom, a 'radni dan' započinje ustajanjem već u šest sati ujutro. Od 7 i 30 je u teretani ili trči po Marjanu - čak i zimi.

U dvorani ima individualne i sparing treninge, a sve završava oko pola četiri popodne. Otkud joj toliko snage? Nije problem, jer već u 22 sata je u krevetu, a u oporavku joj pomaže i prehrana.

Lena pazi na prehranu pa su na njenom jelovniku domaći proteinski kruh s nekim namazom, variva, meso ili riba s povrćem, razne salate... A kada borbi nema, opusti se uz bakinu 'spizu'.

  • +2
Lena Stojković na postolju i s olimpijskom broncom Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL