sve je spremno

Veliki povratak Biuka na Poljud, ali nije jedini jer dolazi još jedan zaboravljeni 'as'

31.08.2024 u 12:57

Bionic
Reading

Unatoč interesu drugih klubova, Biuk je izrazio želju za povratkom u Hajduk.

Stipe Biuk (21) vraća se u Hajduk na jednogodišnju posudbu iz Real Valladolida. Svi uvjeti između klubova su dogovoreni, a Biuk će sletjeti u Split u popodnevnim satima i prisustvovati večerašnjoj utakmici Hajduka protiv Osijeka. Službeno predstavljanje planirano je za sutra.

Hrvatski U-21 reprezentativac ima ugovor s Real Valladolidom, španjolskim prvoligašem, do ljeta 2029. godine. Valladolid ga je prošle sezone otkupio za četiri milijuna eura nakon što je ušao u La Ligu, iskoristivši klauzulu u Biukovom ugovoru dok je bio na posudbi iz Los Angeles Galaxyja. Transfermarkt procjenjuje njegovu vrijednost također na četiri milijuna eura.

Trener Valladolida, Paulo Pezzolano, nije ga vidio u planovima za ovu sezonu, što je otvorilo mogućnost posudbe. Iako su ponude stigle iz nizozemskog Utrechta, poljskog Rakowa i jednog portugalskog kluba, Biuk je na kraju odlučio odbiti sve kako bi se pridružio Hajduku.

  • +19
Istra 1961 - Hajduk (25.8.2024.) Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic

Ključan u tom procesu bio je razgovor sa sportskim direktorom Hajduka, Nikolom Kalinićem, i trenerom Gennarom Gattusom, koji ga je uvjerio da mu može pomoći u daljnjem razvoju karijere. Biuk je zbog povratka u Hajduk čak pristao na smanjenje dijela plaće, iako su drugi klubovi bili spremni pokriti njegova puna primanja.

Biuk je u Hajduku započeo svoju profesionalnu karijeru prije tri godine, odigravši 67 utakmica, postigavši šest golova i zabilježivši šest asistencija. Prodan je u Los Angeles FC prije godinu i pol za 8,5 milijuna eura. Sada se vraća kako bi popunio prazninu na poziciji lijevog krila, koja je postala još veća nakon odlaska Emira Sahitija u HSV.

Izvor: tportal.hr / Autor: Croatel/MAX Sport

U kontekstu povratka u Hajduk pojavilo se još jedno novo ime – Toma Bašić, veznjak koji trenutno igra za Lazio. Prema dostupnim informacijama, Bašić bi mogao doći na posudbu u Hajduk, a dogovor bi trebao biti finaliziran do srijede.

Bašić je s Poljuda otišao 2018. godine, kada je potpisao za francuski Bordeaux, a Hajduk je od tog transfera zaradio 3,5 milijuna eura. Sada je zainteresiran za povratak u klub u kojem je započeo karijeru, iako ima još nekoliko drugih opcija.

Važno je napomenuti da Bašić dijeli istog agenta s Emirom Sahitijem, koji je nedavno napustio Hajduk i prešao u njemački HSV. Njihov zajednički menadžer sada je spreman pomoći Hajduku u realizaciji ovog transfera, nakon što je Sahiti napustio klub.