turnir u doboju

'Zagrebaši' razvalili Crvenu zvezdu; slavili su s čak 17 golova razlike

31.08.2024 u 12:52

Bionic
Reading

Nakon uvodnog poraza od mađarske Tatabanye rukometaši Zagreba upisali su i prvu pobjedu na 55. izdanju TV Turnira Šampiona u Doboju. U dvoboju 2. kola skupine A, najbolji su hrvatski rukometaši bili bolji od beogradske Crvene Zvezde 38:21 (19:9)

Za prolazak skupine i eventualni nastup u finalu ili utakmici za treće mjesto, hrvatski će rukometni prvaci igrati u subotu (21.15 sati) s makedonskim prvakom Eurofarm Pelisterom.

Podsjetimo, na turniru u Doboju sudjeluje sedam klubova. Uz hrvatskog prvaka tu su i mađarska MOL Tatabanyja, Eurofarm Pelister (Makedonija), MRK Crvena zvezda (Srbija), Al Ahly (Egipat), Bešiktaš (Turska) i domaćin Sloga. Osmi sudionik je trebao biti mađarski Telekom Veszprem, ali zbog bolesti većeg dijela ekipe na koncu su otkazali dolazak.

Trener Zagreba Andrija Nikolić susret je otvorio s Grbavcem na vratima, Walczakom na crti, Molcem i Ćavarom na krilima, te s vanjskom linijom Radojković-Bialiauski-Srna. U fazi obrane umjesto Radojkovića i Walczaka ulazili su kapetan Jakov Gojun i Luka Lovre Klarica.

I bilo je to poluvrijeme za poželjeti.

Od prvog gola Zvonimira Srne, pa sve do isteka 30. minute susreta najbolji su hrvatski rukometaši gospodarili terenom i pokazali kako je poraz od Tatabanyje bio samo jedan nešto lošiji dan.

Na predah se otišlo s prednošću hrvatskih rukometnih prvaka od 19:9, a svakako valja istaknuti sjajne role Zvonimira Srne i Ihara Biliauskog na otvaranju susretu, kao i probuđenog Luke Lovre Klarice u nastavku prvog poluvremena.

Odličan je na golu bio i Ante Grbavac koji je u prvih 30 minuta igre zaustavio čak devet protivničkih udaraca, što će reći da je Ljubušak bio na čak 50 posto obrana.

Što se samog kretanja rezultata tiče spomenimo vodstvo Zagreba od 8:4 u 10. minuti susreta kada je trener gostujuće ekipe Marko Krivokapić pozvao svoju minutu predaha.

Deset minuta kasnije vodili su 'zagrebaši' 11:6, a tri minute nakon toga Gojun je pogodio u praznu mrežu Crvene zvezde za vodstvo Zagreba 14:7. Na predah se otišlo s već spomenutih 19:9 za hrvatske rukometne prvake.

A u nastavku su naši dečki nastavili u gotovo identičnom tonu, iako je trener Nikolić izmijenio sastav na terenu.

Na golu je, naime, ostao sjajni Ante Grbavac, na krilima su zaigrali Dibirov i Glavaš, Walczak je kao jedini pivot ostao na crti, dok su u vanjskoj liniji stajali Kos-Bialiauski-Klarica.

Sastav je, dakle, bio ponešto izmijenjen ali je zato pristup ostao isti i prednost je posljedično nastavljala rasti.

Tako je, primjerice, u 48. minuti, pri vodstvu Zagreba 31:15, trener srpskog sastava Krivokapić pozvao i drugu minutu predaha.

Do konca susreta hrvatski su prvaci samo malo spustili ritam, ali su i tu dionicu bili bolji od rivala iz Beograda i na koncu su dvoboj priveli kraju s prednošću 38:21.

Trenutak koji valja izdvojiti u drugom poluvremenu svakako je ulazak mladog Tonija Matoševića u igru u 45. minuti susreta. Sin legendarnog Valtera Matoševića u petnaest minuta provedenih na terenu pokazao je da jabuka ne pada daleko od stabla, a gledatelji su mogli uživati u nekoliko njegovih obrana poput one kada je u 48. minuti obranio zicer s crte srednjem vanjskom Marku Kneževiću ili one kada je nekoliko minuta kasnije obranio sedmerac Nemanji Momčiloviću.

Igračem utakmice sa sedam je postignutih golova proglašen Patryk Walczak, a njemu uz bok svakako treba istaknuti raspoloženog Antu Grbavca s čak 15 obrana. Po četiri su gola postigli Luka Lovre Klarica, Filip Glavaš, Miloš Kos i Ihar Bialiauski.

Kod ekipe Crvene Zvezde s pet je golova najbolji bio srednji vanjski Marko Knežević.

'Možemo biti zadovoljni s ovom uvjerljivom pobjedom. Iako je kvaliteta svakako na našoj strani, pohvalio bih igrače zbog pristupa i angažmana od prve do posljednje minute. Zasluženo smo slavili s tolikom razlikom, a sada je vrijeme da se okrenemo onome što slijedi. Sutra nas čeka utakmica s Eurofarmom kojega smo jučer malo gledali, ali i s kojim smo igrali lani u Ligi prvaka. Svakako da je riječ o kvalitetnoj ekipi, manje više to je ista momčad od lani i sigurno da nas očekuje jedan interesantan susret. Vjerujem da će nas ova današnja pobjeda malo podignuti i da ćemo se sutra pokazati u boljem svijetlu nego li je to bio slučaj protiv Tatabanye. Za kraj pohvale svim našim igračima, a posebno mi je drago i zbog mladog Tonija Matoševića koji je imao nekoliko odličnih obrana i koji je lijepo iskoristio svoje minute. Želim mu od srca da bude još bolji od tate', kazao je trener Zareba Andrija Nikolić, a Luka Lovre Klarica je dodao:

'Lijepo je bilo pobijediti. Nakon lošeg izdanja protiv Tatabanyje morali smo malo osvjetlati danas obraz i mislim da smo to i učinili. U dobrom smo ritmu igrali ovaj susret, svi smo dijelili minutažu i to je isto bitno zbog svježine koja će nam sutra trebati protiv Eurofarma. Zvezda je jučer napravila dosta problema Eurofarmu, tako da smo ih shvatili maksimalno ozbiljno i tako smo se i postavili od samog početka susreta. Nadamo se da će Pelister danas pobijediti Mađare, pa da mi sutra direktno s njima odlučujemo o prvoj poziciji u našoj grupi.'

RK Zagreb – MRK Crvena zvezda 38:21 (19:9)

MRK Crvena zvezda: Bogunović 1 obrana, Radulović 5 obrana, Kovačević 2 obrane; Horvat, Skuban 2, Nenadić, Momčilović 1, Andrejević 3, Radovanović 2, Davidović 1, Trivunović, Petrić, Knežević 5, Matičić 2, Bujišić 3, Mirković, Šljukić, Nikolić, Panovski 2

RK Zagreb: Grbavac 15 obrana, Mandić, Matošević 4 obrane; Kos 4, Walczak 7, Klarica 4, Gojun 1, Srna 3, Molc, Pavlović 2, Celegin 2, Dibirov 3, Bialiauski 4, Kavčič 2, Glavaš 4, Ćavar 2, Radojković