dalić iskreno

Izbornik o Modriću: Dok god je tu, imat će svoju ulogu. Ali moramo gledati igrače koji dolaze

02.09.2024 u 10:26

Bionic
Reading

U Zagrebu se danas okuplja nogometna reprezentacija koju čekaju dvije utakmice Lige nacija, u gostima kod Portugala (četvrtak, 5. rujna, 20.45 sati) te u Osijeku protiv Poljske (nedjelja, 8. rujna, 20.45 sati). Uoči tih susreta naciji se obratio izbornik Zlatko Dalić

U ovosezonsko izdanje Lige nacija 'vatreni' startaju s novim snagama. Nakon Eura oprostili su se Marcelo Brozović i Domagoj Vida, a izbornik Zlatko Dalić našao se u velikim problemima zbog brojnih ozljeda.

Dalić će se uoči okupljanja obratiti javnosti, a 'vatrene' čekaju susreti u gostima kod Portugala (četvrtak, 5. rujna, 20.45 sati) te u Osijeku protiv Poljske (nedjelja, 8. rujna, 20.45 sati).

Od ranije su otpali Josip Juranović i Josip Stanišić kojih zbog operacija neće biti neko vrijeme. Za ovo je okupljanje otpao i Martin Erlić koji ima problema sa zadnjom ložom, a potom su tijekom vikenda nastavile stizati loše vijesti. Zbog ozljeda su otpali još i Duje Ćaleta Car te Lovro Majer kojeg čeka pauza od najmanje mjesec dana.

Izborik Dalić prvo se osvrnuo na odlaske iz redova 'vatrenih' nakon Eura...

'Dopustite da se osvrnem na par stvari nakon Eura. Olić i Mandžukić napustili su stožer, ovim putem moja zahvala njima na radu, trudu, energiji i znanju koji su uložili u reprezentaciji. Ivica je bio moj suradnik šest i pol godina, sjajna je bila suradnja, morao je prihvatiti priliku da bude izbornik U-21 reprezentaciju, uvjeren sam da će napraviti dobre stvari. Mario se nakon Eura izjasnio i izrazio želju da se bavi nekim drugim stvarima. I njemu želim svu sreću i hvala mu na vremenu koje je proveo s reprezentacijom. I njegove su velike zasluge za dvije medalje. Žao mi je što je tako ispalo, ali tako to ide u životu', kazao je u uvodu izbornik Zlatko Dalić.

Je li Mandžukić napustio stožer jer nema više utjecaja?

-'To je glupost, on je rekao da ima druge ambicije i želje. Ja to prihvaćam. Žao mi je da to netko piše, a da ne provjeri. Jedina je istina da on ide u drugom smjeru. Sve drugo je badava', izravan je Dalić koji se osvrnuo i na umirovljenje dviju legendi 'vatrenih':

'Ostali smo i bez dva velikana, Brozovića i Vide. Uvijek je teško kad ti dečki odlaze, ali polako ta generacija odlazi i to je neminovnost. Domagoj nije bio standardan u zadnje dvije godine, ali je pristupom bio velika pomoć u reprezentaciji. Došlo je vrijeme za mlađe. Marcelo mi je rekao odluku još prije Eura, nadao sam da će se to promijeniti, ali nije. Kad se oprosti netko s 99 utakmica, malo je čudno, ali to je njemu svojstveno i to je on. Hvala obojici na nastupima i medaljima.'

Hoćete li Dalić popunjavati stožer?

'Zasad ne, ostajemo Ćorluka i ja i ostali. Idemo dalje s istim snagama', kaže Dalić koji je još jednom pojasnio svoju odluku o pozivanju Ivana Perišića, ali i činjenicu da je Niko Sigur odlučio igrati za Kanadu...

Zlatko Dalić o Perišiću i Siguru Izvor: Pixsell / Autor: PIXSELL Sanjin Strukic / Pixsell

'Perišić je na popisu, njegovo ime nije bilo upitno. Činjenica je da je upitno koliko sada može pomoći reprezentaciji pošto nema klub. Ali nećemo zaboraviti što je napravio za reprezentaciju, on je jedan od najvećih igrača u povijesti Hrvatske. Moja obaveza je da mu pomognemo da se što prije vrati u stanje u kakvom je bio. Uvjeren sam da će opet biti nositelj reprezentacije. Neću komentirti što se događalo u Hajudku, Perišić je jedan od najvećih naših igrača... Niko Sigur je izabrao reprezentaciju Kanade. Pričao sam s njim, prije mene i tehnički direktor. Izrazio je želju da igra za Kanadu, što moramo poštovati. Rekao sam mu da je to njegov izbor', kaže Dalić.

Reprezentacija se okuplja za novu sezonu Lige nacija...

'To su stvari na koje sam se htio osvrnuti. Danas nam kreće akcija Lige nacija, u kojoj nam je cilj napraviti reprezentaciju, sistem i selekciju za kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo. Cilj u Ligi nacija je ostati u elitnoj skupini, u prvih troje u skupini, kako bismo ostvarili povoljan ždrijeb za kvalifikacije za SP. Imamo dosta problema s ozljedama igrača. Nisam očekivao da će biti ovako komplicirano na početku sezone', kaže Dalić i dodaje:

'Stanišić, Erlić, Juranović, Majer... Upitno je stanje Ćaleta-Cara i Luke Sučića. Puno je nepoznanica. Moramo stati na loptu i vidjeti tko će uopće biti spreman da prve dvije utakmice odigra u punom ritmu. Danas ćemo odlučiti hoćemo li slati dodatne pozive.'

Kako riješiti problem na poziciji desnog beka?

'Jakić je jedini to igrao, sada je i Pjaca s tri odozada. Možda ćemo mjenjati sistem, moramo naći rješenje. Sada ćemo vjerojatno probati s Pjacom i Jakićem', razmišlja Dalić koji se osvrnuo i na transfere 'vatrenih' ovog ljeta:

'Erlić i Pongračić su otišli u bolje klubove, Sosa je napravio dobru odluku što je otišao u Torino, imat će više prigoda za igrati. Možemo biti zadovoljni, dečki idu tamo gdje je bolje. Oni svojim igrama sebe stavljaju u bolju poziciju.'

  • +5
Zlatko Dalić, 2.9.2024. Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Osvrnu se izbornik i na neuspjehe naših klubova u kvalifikacijama za Europsku i Konferencijsku ligu...

'Osim Dinama nemamo uspjehe u Europi. Nismo ispali od talijana, Španjolaca i Engleza, već klubova koji su niži rang od nas. To je realnost. Činjenica je, možda se ljutiti tko hoće, ali mi smo u problemu ako tražimo igrače za reprezentaciju u Hrvatskoj, osim u Dinamu. Problem je što nama igrači, čim odigraju dvije utakmice, odlaze. Ali to je realnost, klubovi moraju popuniti budžete. Mladi igrači odlaze i ne uspijevaju ništa napraviti u Europi, uz iznimke', kaže Dalić i nastavlja:

'Puni smo stranaca. Nemam ništa protiv njih, osam godina sam bio stranac. Struka nema vremena, nego se treneri mijenjaju. Uvijek se nađe alibi, smijeni se trenera i ide se dalje. Nema rada ni kontinuiteta. Nadam se boljem. Hrvatska reprezentacija počiva na našoj ligi. Bez dobrog SHNL-a, nema ni dobre reprezentacije.'

Zlatko Dalić o Ligi nacija Izvor: Pixsell / Autor: PIXSELL Sanjin Strukic / Pixsell

Očekivanja od Igora Matanovića?

'Imamo četiri napadača, želimo ga probati i vidjeti, dati mu šansu. Trebamo kroz dobru suradnju s U-21 reprezentacijom naći dobrog napadača koji će se nametnuti. Želimo da osjeti reprezentaciju i vidjet ćemo što i kako dalje. Gledali smo ga prošle i ove godine, zabijao je, sad ulazi, hoćemo ga vidjeti', kaže Dalić te otkriva hoće li zvati više novih igrača za Ligu nacija te što će mijenjati:

'Moj je moto da se teško ulazi i teško ispada iz reprezentacije, nažalost to više nije tako, lakše se ulazi. Igrači dolaze u reprezentaciju nakon dvije, tri utakmice. Ide to preko medija, treba ovaj ili onaj i to nije dobro. Za reprezentaciju trebaš godinu, dvije ili tri dobrog kontinuiteta. To je silom prilika ispalo drugačije i to nije dobro. Nažalost, ne mogu se držati svojih principa jer je smjena generacija. Moramo napraviti selekciju i opredijeliti se za 20 igrača. Neki će dobiti priliku, otpalo nam je osam ili devet igrača i moraš popuniti. Moraš se dobro pomučiti za reprezentaciju. Sad ćemo imati lagani ulazak pa će neki misliti da je to to. Svaki tjedan netko ide u Austriju, Kanadu i Njemačku. Treba biti čast igrati za Hrvatsku, a ne da te netko zove! Trebaš dobiti svoju šansu. Nije to moj način, igrač mora nešto zaslužiti, ali ako uđem u reprezentaciju nakon tri dobre utakmice, to nije dobro. Osvojili smo broncu u Katru i srebro u Ligi nacija. Neki se nisu ni osvojili, a osvojili su dvije medalje, a ova generacija prije Rusije je 10 godina krvarila! Nema ništa lagano, a čim se malo opustiš dobiješ gol u 90. minuti jer nisi osjetio jad. Kad dođeš do nečega lagano, ne možeš to cijeniti.'

Razmišlja li Dalić o promjeni formacije?

'Optimist sam. Razmišljali smo da protiv Portugala igramo s trojicom. Imamo zbilja dobre stopere. Ali javili su se problemi koji nisu u našoj kontroli. Probat ćemo, razmišljamo o tome, ali nemamo kada', rekao je Dalić o mogućim taktičkim promjenama.

Zlatko Dalić o ulozi Luke Modrića u reprezentaciji Izvor: Pixsell / Autor: PIXSELL Sanjin Strukic / Pixsell

Prvi protivnici u Ligi nacija su nam Portugal i Poljska...

- Evo, dobili smo Portugal prije Eura pa nas je to zavaralo, nisu bili zadovoljni rezultatom na Euru ni oni. Ne smijemo podcijeniti ni Poljsku. Uz sve ove probleme oko slaganja sastava moramo gledati i rezultat. Portugal i mi smo favoriti za prva dva mjesta, ali ne treba zanemariti Poljsku. Imaju Lewandowskog. Ne smijemo se opustiti. Unatoč svim problemima, važan je rezultat', kaže Dalić i za kraj otkriva kakva će sad biti uloga Luke Modrića u reprezentaciji:

'Dok god je Luka tu, imat će svoju ulogu. Sve ovisi o njemu, razgovarat ćemo, ali moramo gledati igrače koji dolaze, Baturinu, Luku i Petra Sučića koji će dobiti šansu', zaključio je hrvatski izbornik Zlatko Dalić.