IPHONE

Appleov asistent za iOS 18 mogao bi dobiti veće ovlasti nad vašim aplikacijama

31.05.2024 u 10:00

Bionic
Reading

Apple će, prema insajderima, korisnicima omogućiti da kontroliraju određene značajke aplikacije pomoću Siri

Apple planira veliko ažuriranje AI-ja za Siri, koje vam moglo dati mogućnost upravljanja određenim značajkama iPhone aplikacija putem glasovnih komandi, pišu iz Bloomberga. 'Obnovljena' Siri navodno će stići sljedeće godine kao ažuriranje za iOS 18.

Kao što je primijetio Bloomberg, ažuriranje će omogućiti Siri da analizira aktivnost na vašem telefonu dok automatski uključuje značajke koje može kontrolirati. Za početak ćete moći naređivati Siri samo kontrolu značajki u aplikacijama koje je napravio Apple, ali kompanija planira podržati 'stotine' naredbi unutar svojih aplikacija, izvještava Bloomberg.

Siri će navodno moći obraditi samo jednu naredbu odjednom. Međutim, Apple će na kraju dopustiti Siri da obavlja više zadataka u jednom zahtjevu. Tako, recimo, možete od Siri tražiti da zažme snimljeni sastanak i zatim ga pošalje vašem prijatelju.

Premda ovo sve zvuči dosta slično onome što je Samsung obećao kada je 2017. lansirao Bixby, rekavši da unutar njihovih aplikacija 'sve što možete učiniti dodirom, možete učiniti i glasom'. Nejasno je kako će tehnologija točno funkcionirati, ali nedavna demonstracija iz Microsofta pokazala je kako njegov Copilot pomoćnik koji pokreće GPT-4o može gledati zaslon i raditi stvari poput davanja savjeta o tome kako igrati Minecraft.

Prošlog mjeseca Bloomberg je izvijestio da će se Apple usredotočiti na obradu mnogih AI zahtjeva na uređaju. Mogao bi obraditi jednostavnije naredbe na iPhoneu, dok dohvaća složenije zahtjeve iz oblaka. Postoje glasine da je OpenAI zaključio ugovor s Appleom i da će Apple promovirati sigurnost svoje obrade u oblaku korištenjem M2 Ultra čipova sa Secure Enclaveom, uvjeravajući korisnike da su podaci koji se obrađuju na daljinu jednako sigurni kao kada su na njihovom uređaju.

Ovo prati višestruka izvješća koja smo vidjeli u proteklih nekoliko tjedana. Glasine nalažu da se Apple sprema preurediti Siri, dok otkrića AppleInsidera sugeriraju da bi Apple mogao dodati mogućnost analize i sažimanja tekstova u Messages. Tvrtka također navodno planira uvesti AI transkripciju u glasovne zapise i bilješke, piše Verge.

Čak i ako se očekuje da će nova Siri stići tek sljedeće godine, sigurno ćemo dobiti bolji uvid u ono na čemu Apple radi tijekom WWDC-a zakazanog za 10. lipnja.