VIŠENAMJENSKA RASVJETA

BMW želi puniti električne automobile na svakom koraku

19.06.2015 u 07:00

Bionic
Reading

Ne treba okolišati - električni automobili u odnosu na svoje benzinske ekvivalente imaju značajnih problema. Jedan od njih je infrastruktura za punjenje takvih vozila, koja je tek u povojima. Kako bi stvari bile potpuno funkcionalne, punionice bi uistinu trebale biti posvuda. Jedno od mogućih rješenja je predstavio BMW, koji bi na rasvjetna tijela montirao sustave za punjenje

Ulična rasvjeta je već spojena na gradsku mrežu - zašto je onda ne iskoristiti još bolje? BMW-ov koncept Light and Charge se oslanja upravo na nešto takvo. Njihov koncept mogućih punionica električnih vozila su zapravo kombinacija LED rasvjete na parkiralištima, sustava za punjenje i sigurnog sustava plaćanja kreditnim karticama.

Da nije riječ tek o konceptu sugerira i to da je novi sustav rasvjete/punionica već na nekim parkiralištima u Oxfordu. U suštini bi se svaki rasvjetni stup mogao nadograditi na BMW-ovo modularno rješenje, naravno, van lokacija na vrlo prometnim ili brzim cestama. Bavarci su svjesni da je investicija u nadogradnju na takve sustave značajna, no smatraju kako bi se s vremenom takve instalacije gradovima itekako mogle isplatiti. No, konačnu računicu i projekcije dat će tek testiranje instaliranih sustava u Oxfordu.