NOGE i KOTAČI

Boston Dynamics i službeno otkrio robota 'iz najgorih noćnih mora'

06.03.2017 u 14:55

Bionic
Reading

Iz generacije u generaciju robota, tvrtka Boston Dynamics pomiče granice onoga što oni mogu učiniti - i kako se uopće kreću. Handle, robot opisan kao 'nešto iz noćnih mora' je nedavno prikazan investitorima, a sad je došlo vrijeme za službeno otkrivanje

O robotu Handle ranije nije bilo poznato mnogo tehničkih detalja, no sada je službenim otkrivanjem mnogo toga jasnije. Posrijedi je svojevrsna platforma za dalje istraživanje i razvoj, a u trenutnoj fazi Handle može prenositi teret od 45kg te prijeći čak 24 kilometra na jednom baterijskom punjenju. 

To je moguće zahvaljujući hibridnom sustavu za kretanje, koji kombinira kotače i pokretne noge. Iz filmića i opisa koji su sada javni, jasno je kako je Handle jedan od najnaprednijih robota današnjice: 

Upoznajte jednog od najnaprednijih robota na svijetu - Handle Autor: Boston Dynamics

Na Darpa Robotics Challenge natjecanju 2015. postalo je jasno kako humanoidni roboti imaju velikih problema s održavanjem ravnoteže i izvršavanjem nekih zadaća. Dobar dio robota s natjecanja je u nekim trenucima jednostavno 'poljubio pod'. Handle u svojoj postojećoj izvedbi već sada probija granice onog što je bilo moguće, fluidnim i nevjerojatno preciznim kretanjem, skakanjem i upravljanjem općenito.

Ljudi postaju jako, jako dobri u kreiranju agilnih robota.

Boston Dynamics je uzeo najbolje od ljudske forme te stvorio križanca koji po potrebi mijenja oblik i način djelovanja da bi održao ravnotežu i micao stvari na dosad neviđen - i pomalo zastrašujuć način. Jedna od čelnih figura tvrtke je po predstavljanju investitorima Handle nazvala 'nečim iz noćne more', što ne čudi s obzirom na precizne i gotovo nadrealne kretnje.

Što se tiče još nekih tehničkih karakteristika, Handle je visok 198 cm, a ima maksimalnu brzinu od 15 km/h. Zahvaljujući električnim motorima i hidraulici može skočiti preko jednog metra u visinu. 

Usprkos naprednim karakteristikama, Handle je po složenosti kudikamo jednostavniji od ranijih rješenja s dvije ili više nogu. To su u Boston Dynamicsu otkrili tek nakon što su odlučili podrobnije istražiti ideju o stvaranju robota s pokretnim nogama i kotačima. 

Kotači su golem izum, ali noge mogu ići posvuda. Handle spaja najbolje iz dva svijeta.

U Intervjuu za IEEE Spectrum, Raibert, osnivač tvrtke je izjavio kako su oduvijek htjeli kombinirati takvo što, no sve donedavno nisu imali priliku jer im je srce istraživanja bilo raditi robote s par ili više nogu. 

Jednom kada su se odlučili na razvoj Handlea, za ubrzanje projekta su odlučili iskoristiti niz komponenti s ranijeg robota nazvanog Atlas. 

Na komercijalnu dostupnost robota Handle čekat će se još neko vrijeme, jer tim nije gotov s istraživanjem i razvojem, a postoji i vjerojatnost kako čekaju ozbiljne kupce. Još lani je Googleova matična kompanija Alphabet odlučila kako želi prodati ovu tvrtku nekom drugom zbog neisplativosti. Zanimanje su do sada pokazali u Amazonu i Toyoti, no do prodaje još nije došlo.