DECENTRALIZIRANI DRUŠTVENI MEDIJ

Budućnost društvenih mreža: Fediverzum uzima maha, evo o čemu se radi

02.07.2024 u 13:09

Bionic
Reading

Korisnici Threadsa diljem svijeta, osim onih u Europskoj uniji, odsad će vidjeti svoje objave u takozvanom 'fediverzumu', objavila je Meta ovog tjedna. Fediverzum je zbirka povezanih, ali neovisnih društvenih medijskih servera koji komuniciraju putem zajedničkih protokola. Omogućava korisnicima različitih platformi da međusobno komuniciraju, dijele sadržaj i prate jedni druge, bez obzira na to koju platformu koriste. Postoji već godinama, no sad se našao u središtu pozornosti zbog Metinog Threadsa

Fediverzum - skraćenica za 'federated universe' (federirani svemir) - temelji se na decentraliziranim mrežama, za razliku od centraliziranih društvenih medija poput Facebooka ili Twittera. To znači da nema jednog centralnog autoriteta ili vlasnika koji kontrolira cijelu mrežu.

Umjesto toga, različiti serveri (nazvani 'instance') mogu međusobno komunicirati i dijeliti podatke, dok svaki server može postaviti vlastita pravila i politike. Fediverzum koristi decentralizirane tehnologije poput blockchaina i peer-to-peer mreža.

Uslugu fediverzuma pokreće protokol ActivityPub, a tog 'svijeta' su decentralizirane platforme Mastodon, Hive, Bluesky i Threads.

Kakve je to promjene donijelo Metinom Threadsu?

Prije ove promjene, korisnici su morali koristiti aplikacije kao što su Mastodon ili Bluesky kako bi vidjeli odgovore na svoje Thread objave koje su ondje bile sinkronizirane. To je značilo prelazak s jedne aplikacije na drugu. Sada korisnici to više neće morati činiti. Ova najava dio je šire Meta ekspanzije 'fediverzuma' na preko 100 zemalja; značajan pomak u odnosu na prvu dostupnost samo za korisnike u SAD-u, Kanadi i Japanu.

Meta objašnjava da bi korisnici trebali razmišljati o fediverseu 'kao o e-mailu' koji se šalje između Google i Yahoo računa. To je moguće jer e-mail računi koriste univerzalni skup pravila za komunikaciju putem interneta. Na sličan način, Threadsova integracija u fediverse omogućuje korisnicima interakciju s drugim društvenim mrežama.

'Za razliku od e-maila, vaši 'fediverse' razgovori i profil su javni i mogu se dijeliti između poslužitelja", stoji u Metinom objašnjenju na Threadsu i Instagramu. 'Zamislite da objavite na Threadsu, a ljudi vide vašu objavu na Tumblru ili Flipboardu.'

Glavne značajke fediverzuma

  • Nema centralnog servera ili entiteta koji kontrolira cijelu mrežu.
  • Korisnici mogu komunicirati i dijeliti sadržaj preko različitih servera ili platformi unutar fediverzuma.
  • Korisnici i administratori servera imaju veću kontrolu nad svojim podacima i privatnošću.
  • Različite instance mogu biti usmjerene na različite interese, zajednice ili pravila ponašanja.

Primjeri platformi u fediverzumu:

  • Mastodon: Jedna od najpoznatijih platformi u fediverzumu, slična X-u (Twitteru), koja omogućuje korisnicima da kreiraju mikroblogove i prate jedni druge.
  • PeerTube: Decentralizirana platforma za dijeljenje video sadržaja, slična YouTubeu.
  • Friendica: Društvena mreža koja omogućuje povezivanje s korisnicima na drugim fediverzum platformama kao što su Mastodon i Diaspora.
  • Pixelfed: Decentralizirana platforma za dijeljenje fotografija, slična Instagramu.

Tehnologija iza fediverzuma

ActivityPub decentralizirani je protokol društvenog umrežavanja koji omogućava rad fediverzuma, odnosno interoperabilnost različitih društvenih mreža. Protokol, standardiziran od strane World Wide Web konzorcija, omogućuje korisnicima slanje poruka, upravljanje kontrolnim sobama i sinkronizaciju poruka. S ActivityPubom već rade velike tehnološke tvrtke kao što su Flipboard, Medium, Mozilla i Meta.

Mastodon je najveća društvena mreža u fediverzumu, s 15 milijuna računa i otprilike 871,000 aktivnih mjesečnih korisnika, prema podacima od 27. lipnja. Društvena mreža pojavila se kao odgovor nakon što je Elon Musk preuzeo X (bivši Twitter). Mastodon omogućava korisnicima prijenos profila bez gubitka pratitelja.

Ostale društvene mreže u fediverzumu uključuju PeerTube, sličan YouTubeu, te popularni kreator web stranica Wordpress. Tumblr, popularna mikroblogerska stranica među milenijalcima, također radi s ActivityPubom kako bi se pridružio fediverzumu.

Zašto su građani EU isključeni?

Prošlog prosinca, Meta je pokrenula Threads u EU, šest mjeseci nakon početnog lansiranja platforme u preko 100 zemalja, uključujući SAD i Veliku Britaniju. Platforma sada doseže preko 150 milijuna korisnika.

Medijski izvještaji u to vrijeme široko su okrivljavali novi Digital Markets Act (DMA) EU-a za kašnjenje, jer je Meta trebala zatražiti dopuštenje od bloka zbog odredbi o privatnosti aplikacije. Iako Meta nije izravno potvrdila ovo u medijskim izvještajima, Adam Mosseri, voditelj Instagrama, izjavio je kako postoje 'značajne složenosti' u pokretanju Threadsa zbog novih zakona.

EU i fediverse

EU je zapravo imala prisutnost u fediverzumu do nedavno. U 2022. godini, EU, putem nadzornika za zaštitu podataka (EDPS), pokrenula je EU Voice i EU Videos, dva kanala društvenih medija u fediverzumu koja su opisana kao način testiranja 'alternativnih društvenih medija'.

Računi su zatvoreni 18. svibnja kako bi se 'pregledali podaci' projekta. Do kraja projekta, EU Voice i EU Video imali su ukupno 46 računa posvećenih javnim službama, uključujući članove Europskog parlamenta i povjerenike, što ih je činilo 'najvećom grupom javnih tijela prisutnih na fediverzumu globalno', prema izjavi iz travnja.

'Ovaj pilot-projekt dokazuje da društvene mreže koje su decentralizirane i vođene zajednicom mogu prioritizirati temeljna prava korisnika na privatnost i osobne podatke, te poticati digitalni suverenitet EU-a', nastavlja se u izjavi. EDPS je rekao kako su posvećeni 'istraživanju inovativnih rješenja' za korištenje fediverzuma 'nakon uspjeha ovog pilot-projekta'.

Fediverzum, dakle, predstavlja alternativu tradicionalnim, centraliziranim društvenim mrežama. Usto korisnicima daje veću kontrolu nad njihovim podacima i načinom komunikacije, i to u vrijeme kada korisnici i teže većoj privatnosti i sigurnosti na internetu i u online komunikaciji.