ISPROBALI SMO

[FOTO] Tehno recenzija: iPhone 11 Pro briljira na svim crtama bojišnice

30.09.2019 u 11:41

Bionic
Reading

Teško ćete pronaći pametni telefon koji tako dominira u svim ključnim aspektima kao što to čini srednji model nove generacije Appleovih smartfona

Nakon MacBooka i iPada od rujna ove godine i iPhone dobio je model(e) koji nose oznaku 'Pro'. Što bi to konkretno trebalo značiti, jasno je valjda samo ekipi iz Appleova marketinga, i inače sklonoj bombastičnim nazivima i izjavama. Srećom, oni se ne bave izradom pametnih telefona pa nam iz Cupertina stiže još jedno izdanje vrhunske tehnologije upakirano u smartfon.

Iako nisam naročiti pobornik Applea (odrastao sam uz PC i Windows, moj smartfon pogoni Googleov operativni sustav Android i odbojna mi je snobovština koja katkad prati Apple), bez problema ću im odati priznanje kad obave posao onako kako treba.

A to je slučaj s iPhoneom 11 Pro. Teško ćete, naime, pronaći pametni telefon koji tako briljira u svim ključnim aspektima kao što to čini srednji model nove generacije Appleovih smartfona.

Kad ne bi bilo visoke cijene i kad u Appleu još uz to ne bi posezali za trikovima kojima vas guraju prema plaćanju za one periferne, uređaj poput ovog praktično ne bi imao konkurencije.

Istina, nemali broj smartfona povremeno ga nadmaši u ovoj ili onoj pojedinačnoj kategoriji. Nekad to pođe za rukom Samsungu, nekad Googleu, a nekad nekome od brojnih pretendenata iz Kine. Ali kad je ukupni dojam u pitanju, dvojbe nema - Apple je car svemira, i vjerojatno će to i dalje biti.

Pogledajmo, dakle, o čemu se radi.

Neobična pozadina

Apple iPhone 11 Pro nešto je veći, širi i teži od generacije koja mu je prethodila. Predstavlja li to problem? Ne naročito, osim ako baš nemate fetiš na supertanke i lagane uređaje. Veća i izdržljivija baterija - što je glavni razlog zbog kojeg su u Appleu dokinuli trend 'mršavljenja' svojih smartfona - za mene je to zadovoljavajuće opravdanje.

  • +5
Raspakirali smo Apple iPhone 11 Pro Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Nije pretežak ni preglomazan. Dobro leži u ruci, ugodan je na dodir. Tipke je lako dohvatiti, iako je trebalo neko vrijeme dok se nisam navikao na to da su tipke za regulaciju zvuka na lijevom bridu, a dedicirana tipka za digitalnu pomoćnicu Siri na desnoj.

Na lijevom bridu također je zasebna sklopka za uključivanje tihog načina rada. Nisam uvjeren kako je nužno imati zasebnu fizičku sklopku za tu svrhu, ali eto. Neka im bude.

Donji brid rezerviran je za rešetke stereo zvučnika, između kojih je utor za USB-C, dok je na desnom bridu smještena i ladica za karticu SIM.

Straga je staklena ploha s Appleovim logotipom i povećim, blago ispupčenim četvrtastim okvirom zaobljenih rubova, u kojem su trokutasto raspoređene tri kamere.

Prednju stranu, kao što smo već navikli, u potpunosti prekriva zaslon, s iznimkom zubića pri vrhu.

Dizajn se nije bitno promijenio u odnosu na prethodnu generaciju, osim tog pomalo neobičnog rješenja za kamere straga. Djeluje čudno, atipično asimetrično za Appleove proizvode. Zbog njega je iPhone 11 Pro lako prepoznatljiv, što sam nehotice otkrio tijekom susreta s djelatnicima Porezne uprave, koji su ga detektirali od prve.

Nekima će se to rješenje svidjeti, nekima neće. Osobno, dojma sam kako ekipa u Appleu zna i može bolje, ali mi izgled nije presudno bitan. Pretpostavljam da će doživjeti istu sudbinu kao i sa zubićem prije koju godinu - nakon nekog vremena jednostavno ćemo prestati primjećivati da je nešto drukčije.

Budući se ne čini izglednim da će Apple smanjivati broj kamera, a Jony Ive više ne radi za tu tvrtku, treba se pripremiti na rješenja koja nisu estetski superiorna.

Iako zlatna boja modela koji je pristigao na recenziju ne bi bila moj odabir, svidjela mi se mat završna obrada stražnje plohe, koja se pokazala prilično otpornom na otiske prstiju i nije naročito skliska.

Ipak, stakleni smartfon koji košta više od deset tisuća kuna uputno je upakirati u zaštitnu futrolu ili barem masku, a razmislite i o nekoj varijanti osiguranja kako ne biste stalno morali strahovati hoćete li ga ispustiti.

Superioran zaslon

Zasloni Appleovih smartfona već su godinama odlični. Ni ovaj put nisu razočarali. Sve što očekujete od zaslona na iPhoneu je tu. OLED zaslon Super Retina XDR, dijagonale 5,8 inča (14,7 centimetara), nudi iznimno vjeran prikaz boja, izražen kontrast i odličan prikaz pojedinosti te dobru preglednost iz raznih kutova. Uz to je još natprosječno svijetao, što ponajviše dolazi do izražaja pri pregledu fotografija, filmova i TV serija, pri igranju igara, kao i dok koristite uređaj na otvorenom, pod jakim izravnim svjetlom.

S ovim modelom Apple je u povijest poslao 3D Touch, što bi moglo biti manji problem onima koji su se navikli na tu tehnologiju. Vjerojatno je izbačena da bi napravila mjesta za veću bateriju, ali moguće je i kako nije bila korištena u podjednakoj mjeri kao druge značajke.

Umjesto nje tu je haptički dodir, uveden prošle godine i proširen na sve relevantne aspekte u izdanju operativnog sustava iOS 13. Reagira na dulji zadržani dodir, bez obzira koliko jako pritisnuli, kako biste dobili kontekstualne izbornike i drugi potencijalno koristan sadržaj. Kad se naviknete, funkcionira sasvim dobro.

Stereo zvučnici, pojačani tehnologijom Dolby Atmos, simuliraju surround zvuk. Kad bih koristio iPhone 11 Pro bez slušalica, rijetko bih morao podići volumen iznad pola, a svejedno bih dobio glasan i jasan zvuk.

Slušalice EarPods Lightning dolaze u paketu s uređajem, ali ne i adapter za 3,5-milimetarski audio ulaz kako biste na 11 Pro mogli spojiti druge slušalice. Dakle, ako ne želite ispljunuti pare za AirPods (što nije jeftin sport) ili druge bežične slušalice, morate birati između punjenja i slušanja.

EarPods su dobre, iako ne i vrhunske slušalice. Ponajviše mi nedostaje jača podrška za dublje tonove.

Odlične kamere

Svaka od tri stražnje kamere (ultraširokokutna, širokokutna i telefoto) opremljena je senzorom od 12 megapiksela. Na telefoto objektivu povećan je otvor blende u odnosu na prethodnu generaciju, tako da 11 Pro nudi f/2.4, a ultraširoka kamera pokriva vidokrug od 120 stupnjeva.

Opet, gleda li se opći dojam, teško je izdvojiti bolju kameru na tržištu smartfona. Fotografije su oštre, izraženog kontrasta, čak i pri slabijoj rasvjeti, za što je između ostalog zaslužna nadograđena značajka Smart HDR, koja koristi strojno učenje za analizu i slaganje više fotografija snimljenih zaredom u jednu.

Noćni način rada (Night Mode) aktivira se automatski i traži da kameru držite mirnom oko tri sekunde, dok ne snimi nekoliko fotografija zaredom. Rezultat su fotografije s više pojedinosti i smanjenom zrnatošću, iako izgledaju malo manje prirodno. Bokeh efekt odlično radi pri portretiranju.

  • +12
Apple iPhone 11 Pro - primjeri fotografija Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

U aplikaciji Camera moguće je prebacivati se s kamere na kameru i raznih razina zumiranja dok fotografirate. U tražilu možete birati između 0,5, jednostrukog i dvostrukog zuma. Prebacivanje ide vrlo glatko, gotovo neprimjetno.

Kamere podržavaju snimanje videa u razlučivosti 4K pri 60 sličica u sekundi, sa stabilizacijom slike.

Prednja kamera dobila je jači senzor (12 umjesto sedam MP) i zadržala isti otvor blende (f/2.2). Snima video razlučivosti 4K pri 60 sličica u sekundi, što je poboljšanje u odnosu na prethodno izdanje. Dodana je i nova značajka usporene snimke koja omogućuje snimanje u rezoluciji 1.080 p i 240 sličica u sekundi.

Prepoznavanje lica Face ID radi očekivano brzo i uglavnom pouzdano. Malo se muči pri slabijoj rasvjeti, ali me iPhone 11 Pro prepoznavao s naočalama i bez njih, pa čak i s kapuljačom na glavi. No primijetio sam kako se povremeno otključava iako nisam postavio lice izravno pred njega.

Što se procesora tiče, trinaest nije bio nesretan broj za Apple. Čip A13 Bionic izvanredno radi, iako ima podršku od tek četiri gigabajta RAM-a. Sve je radilo glatko, a smartfon se nije zagrijavao ni kad bih ga podvrgnuo duljem radu sa zahtjevnijim aplikacijama.

(Pre)malo memorije, jača baterija

Memorija, nažalost, i dalje starta od 64 GB, što je teško shvatljivo i prihvatljivo zbog najmanje dva razloga.

Prvo, kamere podržavaju snimanje u razlučivosti 4K, što znači kako će fotografije i video razmjerno brzo pojesti raspoloživu memoriju ako ne smanjite rezoluciju i/ili ne brišete snimljeno.

Drugo, konkurencija već hrli ka terabajtnom kapacitetu (i do dva terabajta, uzme li se u obzir mogućnost proširenja karticom MicroSD).

Da, dostupni su modeli iPhonea s više memorije, ali podižu cijenu ionako već skupom uređaju. Apple bi definitivno trebao prestati štedjeti u ovom segmentu.

Baterija kapaciteta 3.046 mAh (što nije službeni Appleov podatak) svakako je najveći korak naprijed u odnosu na prošlogodišnja izdanja.

Jabučari su napokon ponudili smartfon zbog kojeg nećete morati stalno razmišljati gdje je najbliža utičnica i jeste li ponijeli punjač. Iako se još ne može mjeriti s najboljima među Androidima, iPhone 11 Pro može izgurati cijeli dan intenzivnog korištenja s dvadesetak posto kapaciteta, koji će potom izdržati skoro do poslijepodneva idućeg dana. U paketu s njim dolazi punjač s podrškom za brzo punjenje (18 W).

Napunit će se do 50 posto za oko pola sata, ali mu do sto posto treba skoro pa dva sata, tako da je bolje nadopunjavati ga nego prazniti do kraja pa ga potom puniti.

Na iPhone 11 Pro predinstaliran je operativni sustav iOS 13. Nakon nekoliko dana korištenja nadogradio se na iOS 13.1. Očekivano, funkcionirao je besprijekorno.

Je li problem to što iPhone 11 Pro nema podršku za mreže 5G? I da i ne. Trebat će još koja godina prije no što te mreže postanu sveprisutne. Do tada je svejedno podržava li ih vaš smartfon ili ne. Ali jednom kad se to dogodi, iPhone 11 Pro ući će u kategoriju zastarjelih uređaja. Poželite li tada ultrabrzo surfati na Appleovu smartfonu, morat ćete nabaviti novi. Nešto mi govori kako jabučari upravo na to i računaju.

Trebate li kupiti Apple iPhone 11 Pro?

Ako si možete priuštiti, i učinite to. Kompaktan, s vrhunskim zaslonom, odličnim procesorom, pouzdanim softverom i kamerama koje su u samom vrhu ponude, iPhone 11 Pro briljira na svim crtama bojišnice. Glavni nedostaci su mu mali memorijski kapacitet, visoka cijena i osrednja popratna oprema s kojom dolazi u paketu. Ako vam to nije bitno, nema razloga zašto ne biste uzeli iPhone 11 Pro.

Apple iPhone 11 Pro - ključne specifikacije

Dimenzije: 144 puta 71,4 puta 8,1 milimetar

Težina: 188 grama

Zaslon: Super Retina XDR OLED, 5,8 inča (14,7 cm) OLED, FHD+ (1080 puta 2436 piksela, 458 ppi)

Procesori: šestojezgreni Apple A13 Bionic do 2,65 GHz; četverojezgreni grafički procesor

RAM: četiri GB

Memorija: 64/256/512 GB

Kamere:

  • stražnja: 12 MP, f/1.8 (širokokutna), PDAF, OIS / 12 MP, f/2.0 (telefoto), PDAF, OIS, 2x optički zum / 12 MP, f/2.4 (ultraširokokutna), Dual-LED bljeskalica, HDR, panorama, video 2160 p do 60 sličica u sekundi, snimanje u stereo zvuku
  • prednja: 12 MP, f/2.2 / ToF 3D; HDR, video 2160 p do 60 sličica u sekundi

Baterija: 3046 mAh, li-ion, nezamjenjiva, podrška za brzo (18 W) i bežično punjenje (Qi)

Povezivanje: USB 2.0, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/ax, hotspot, 4G/LTE, Bluetooth 5.0, NFC

Senzori i ostalo: brzinomjer, kompas, blizina, A-GPS, prepoznavanje lica, digitalna pomoćnica Siri, otporan na vodu (IP68)

Operativni sustav: iOS 13.1

Boje: siva, srebrna, zlatna, zelena

Cijena: od 10.286 kn (Nabava.net)

Ustupio: iStyle