tehno RECENZIJA

[FOTO/VIDEO] Legendarni serijal se vratio korijenima: Zaigrali smo Gran Turismo 7

09.03.2022 u 08:14

Bionic
Reading

Gran Turismo 7 sa sobom donosi sve elemente solidne trkaće igre uz bogatu kampanju koja seže duboko u povijest serijala

Gran Turismo je jedna od onih igara koje igraču od prve sekunde jasno objašnjava zbog čega je nastala. Najnoviji nastavak kultnog trkaćeg naslova još jedno je otvoreno pismo automobilizmu i autosportu koji od samog uvoda priča priču o vozilima u koje će igrač sjesti.

Filozofija igre ne leži samo u opsjednutosti detaljima i vizualnim poslasticama, već i u objašnjenju zašto svako od vozila koje ćete nabaviti ima konkretnu povijesnu vrijednost. Ljubav prema vozilima, sportu i tehnologiji tematika je brojnih utrka koje se 'smatraju ozbiljnima', no trik kod dizajna Gran Turisma oduvijek je bio neka vrsta marinade u koju nas kreatori iz Polyphony Digitala redovito trljaju prije nego što nas posjednu za volan.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Sony

Isprobana formula

Gran Turismo 7 je, bez dvojbe, povratak korijenima serijala - igri u kojoj mukotrpnim vježbanjem, ponavljanjem staza i usavršavanjem tehnike igrači postupno sakupljaju znanje potrebno za utrke kakve obično gledamo na televiziji. Polagano kapanje dodatnog sadržaja u novom je nastavku oblikovano u kampanju gdje igrači putuju izmišljenim priobalnim gradom u kojem svi od lokalnog mehaničara do vlasnika kafića doslovno žive za motosport.

Sve oko igre orkestrirano je kao dugo ljubavno pismo žanru i tehnologiji, što omekšava činjenicu da je sav napredak u igri, kao i u cijelom serijalu, spor. Urzavanje napretka moguće je izvesti uz užasno skupe mikrotransakcije, što je zapravo jedini pravi prigovor samoj igri. S druge strane, Gran Turismo 7 nikad nije bio poznat po 'prečacima' tako da smo cijeli izbornik tijekom isprobavanja jednostavno - ignorirali.

Igra ide tako daleko da igračima ne dozvoljava niti igru u dva igrača sve do devetog zadatka kojeg dobijete od susretljivog bariste u lokalnom kafiću. Ovakve stvari, gledano iz perspektive igrača koji žele sve sad i odmah, možda zvuče kao nešto negativno te, iz nekog razumijevanja, to možemo i razumijeti. Problem je što, ako se ne žurite i ako igru ne gledate kao nešto što morate čim prije završiti, tog osjećaja jednostavno nema. Razlog leži u skoro holističkom pristupu autosportu, dobrodošlicom koju igra prema igraču isipava svake seknude i brojnim prilikama za učenje o neobičnoj strani poznatih vozila o kojoj možda puno toga nismo znali.

Gas do daske, ali polagano

Postupno prolaženje vozačkih ispita, otključavanje novih i kupovina polovnih automobila te tona različitih opcija za vožnju stalno se nadograđuju, pretvarajući postupno učenje u punokrvnu simulaciju koju je moguće igrati na kontroleru ili uz pomoć volana. Realističnost vožnje, inteligencija protivnika i osjećaj vožnje su, valja napomenut, na vrlo visokoj razini. Svaki automobil ima svoj specifičan zvuk motora, mjenjača i ovjesa, vibracija kontrolera nadopunjuje škripanje guma i proklizavanje auta po makadamu, dok reaktivni okidači Dualsense kontrolera pružaju otpor zavisno o snazi kojom ih pritišćete.

Gran Turismo 7 u svojem fondu ima nekoliko stotina vozila, velik broj pravih svjetskih staza i prilagođenih im vremenskih uvjeta te što je najvažnije - premisu da svakom vožnjom postajete sve bolji. Igra ima fascinantnu notu pozitivne kompetitivnosti koja se provlači kroz skoro svaki njen aspekt. Konačno, tu je i poboljšana grafika koja zbilja demonstrira snagu konzole nove generacije. Jedini prigovor imamo na manjak ray tracinga tijekom vožnje, no to je nešto što je, pretpostavljamo, Polyphony odlučio maknuti kako bi igračima pružio reaktivniji gameplay u više sličica u sekundi.

Povratak korijenima

Gran Turismo 7 je na koncu povratak igrinim sporim i metodičkim korijenima. Riječ je o igra koja pruža opsežnu kampanju, velik broj načina igre za više igrača te što je najvažnije, obrazovni element koji gejmerima nastoji uliti veliko poštovanje prema svijetu automobila. Ako tražite kvalitetnu trkaću simulaciju za PlayStation 5 i povratak rapsodiji Polyphonyjevog pedantnog dizajna, apsolutno ne dvojimo da ćete u Gran Turismu 7 pronaći ono što ste tražili.

  • +5
Gran Turismo 7 slike iz igre Izvor: Screenshot / Autor: Polyphony Digital
  • Ime: Gran Turismo 7
  • Žanr: Utrka
  • Platforme: PlayStation 4, PlayStation 5
  • Proizvođač: Polyphony Digital
  • Izdavač: Sony Computer Entertainment
l>