TVRDI ORACLE

Googleu je Android osigurao 22 milijarde dolara profita

22.01.2016 u 14:50

Bionic
Reading

Sudski proces u kojem su sukobljeni Oracle i Google nikako da ugleda svoj zaključak. Odvjetnik Oraclea je otkrio cifre koje Google drži kao poslovnom tajnom te naveo da je samo zahvaljujući Android platformi Google uprihodio 31 milijardu dolara, tj. 22 milijarde dolara u profitu

Analiza ovih prihoda se odvila zbog toga što Oracle tvrdi da je Google koristio njihov Java softver bez plaćanja za razvoj Androida. S druge strane se Google oštro protivio objavi ovakvih podataka jer može imati štetnih posljedica po poslovanje diva iz Mountain Viewa.

Mobilna platforma Android Googleu donosi prihode na dva načina. Jedan je prikazivanje reklamnog materijala na uređajima, a drugi je udio koji Google grabi od svih transakcija unutar Google Play trgovine aplikacijama.

Petogodišnja borba Oraclea i Googlea došla je tako i u novo poglavlje. Oracle bi u odšteti mogao tražiti i više od milijardu dolara, jer je proširio tvrdnje o 'nezakonitom korištenju koda' i kroz novije verzije Android platforme.

Financijski podaci o prihodima od Androida nisu jedina stvar koju je otkrio Oracle u sudskom procesu. Izjavljeno je tako i da je Apple od Googlea primio čak milijardu dolara kako bi Google bio zadana tražilica na iOS uređajima.