JAILBREAK

Haker provalio zaštitu PlayStationa 4, trebamo li se zabrinuti?

16.12.2015 u 11:53

Bionic
Reading

Premda je općenito poznato da je riječ o sustavu sa solidnom zaštitom, čini se da su uporni hakeri nakpokon uspjeli 'slomiti' PlayStation 4

Sudeći prema novostima s The Hacker Newsa, Sonyjeva konzola PlayStation 4 mogla bi dobiti svoj prvi pravi jailbreak. Haker pod pseudonimom CTurt na PS4 je navodno uspio instalirati modificirani firmware zahvaljujući eksploataciji kernela koju je sam programirao.

To među ostalim znači da je na konzolu moguće instalirati softver koji Sony nije autorizirao. Softver poput emulatora, modificiranog operativnog sustava, te u jednom trenu - piratskih igara.

408735,408746,408678,408636

Trenutna verzija jailbreaka samo radi na firmwareu 1.76 te, očekivano, nije savršena. Prema CTurtu, prepreka savršenom jailbreaku leži u nekolicini dodatnih zaštitnih mjera ugrađenih u PlayStation, makar je u potpunosti uvjeren da one neće stvarati problem.


Ako ovaj jailbreak zaživi i postane popularan, postoji izvjesna šansa da će popularna konzola uskoro doživjeti nagli porast u broju prodanih jedinica te blagi pad po pitanju broja prodanih igara.