NEOČEKIVANO RJEŠENJE

Hoće li nas pijesak spasiti od čestog punjenja mobitela?

10.07.2014 u 15:33

Bionic
Reading

Dosta vam je kratkog životnog vijeka baterije u pametnom telefonu? Znate li što bi vas moglo spasiti muka čestog punjenja? Pijesak!

Otkriveno je kako pijesak može biti upotrijebljen za proizvodnju litij-ionskih baterija nalik onima kakve koristimo sad u pametnim telefonima. Samo što traju tri puta dulje.

Američkom doktorantu Zacharyju Favorsu ideja je pala na pamet dok se opuštao na kalifornijskoj plaži. Zagrabio je šaku pijeska i primijetio kako je sastavljen uglavnom od kvarca, koji postaje izvorom energije kad ga se pretvori u silicij.


Zajedno sa svojim timom pri Sveučilištu Californija Riverside od pijeska je proizveo tvar koja se pokazala ključnom za poboljšanje životnog vijeka baterije, a koja bi pojeftinila proizvodnju anoda i učinila ju manje štetnom po okoliš. Rezultate istraživanja objavili su u časopisu Nature Scientific Reports.

Dosad su napravili tek nekoliko baterija veličine novčića, ali planiraju se pozabaviti i onima većeg kapaciteta. Osim smartphonea, bolje baterije mogli bi dobiti i električni automobili i laptopi.

Izvor:Daily Mail